Megint nagyon barnultak a banánjaink, Miskolczi Andival azon tanakodtunk, hogy mit is csináljunk belőlük. A család nagyon szereti a mákot. Én ugyan dió-kedvelő vagyok, de ez annyira finom volt, hogy én is több darabot megettem.
3.majd adjuk hozzá a zabpelyhet, édesítőt, turmixoljuk össze, reszeljük hozzá a citromot, keverjük el
4.sütőpapírral béleljünk ki egy nagyobb formát, kb. 2 cm vastagon simítsuk el benne a tésztát
5.süssük 180 fokon kb 20 percig - maradjon puhább - de aki sültebben szereti, benn hagyhatja még 5-10 percig
6.tegyük rácsra, hűtsük ki
7.közben készítsük el a mákkrémet: főzzük össze a mákot a növényi tejjel, vaniliával, kicsit hagyjuk kihűlni, keverjük hozzá a datolyapasztát, az útifűmaghéjlisztet, reszeljük bele a citromhéjat, csavarjuk bele a citromlevet, alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni legalább egy fél órát hűtőben - jól össze fog állni a krémünk
8.oszlassuk el egyenletesen a mákos krémet a zabos alap tetején kanállal
Hozzávalók
Alaphoz:
4 db közepes, jó érett banán
1 bögre (bögre=2,3 dl) növényi tej
1,5 bögre (gluténmentes) zabpehely
1 citrom reszelt héja
1 nagy marék mazsola
édesítő, ha kell - mi most 1 evőkanál négyszeres cukorhelyettesítőt használtunk
Mákkrémhez:
1,5 bögre darált mák
1 bögre növényi tej
200 g datolyából házi datolyapaszta - annyi vízzel leturmixolva néhány óra áztatás után, amennyi épp ellepi