Recept megosztása

Vegán Pho – vietnámi leves

Már annyit hallottunk erről a levesről, hogy nekünk is ki kellett próbálni. Kicsit olyan, mint a mi húslevesünk, csak más fűszerekkel. Természetesen a vegán verziót választottuk. Nem mondjuk, hogy nem igényel egy kis pepecselést, de megéri. Isteni finom lett. Ehhez azért kellett egy ázsiai boltot keresnünk, hogy minden alapanyagot beszerezzünk.

4-5 adag
1,5 óra

ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.kezdjünk az alaplé elkészítésével:
  • 2.pirítsuk meg (szárazon, olaj nélkül teljes értékű) a csillagánizst, a fahéjrudat, a szegfűszeget, a koriandermagot és az édesköménymagot, időnként keverjük meg - kb. 1 percig, míg illatozni kezd adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, a gyömbért - kicsit dinszteljük meg őket, kb. 8-10 percig - ha kell pici vizet öntsünk alá, nehogy leégjen
  • 3.adjuk hozzá a kombut, a szárított shiitake gombát, a datolyapasztát, a fehér misót, sót, ételízesítőt és 2 l vizet
  • 4.forraljuk fel és főzzük kb.10 percig, majd alacsonyabb fokozaton, fedő alatt addig főzzük, míg aranyszínű lesz, kb. 45–60 percig
  • 5.szűrjük át a levet egy közepes lábasba, és tartsuk melegen alacsony lángon - kóstoljuk meg, sózzuk, ha még szükséges
  • 6.amíg a lé készül, préseljük ki a tofukat - vágjuk vízszintesen ketté, csomagoljuk tiszta konyharuhába/papírtörlőbe, és tegyünk rá valamilyen nehezéket, majd hagyjuk állni 15 percig - utána csomagoljuk ki a tofut, és vágjuk fel vékony csíkokra
  • 7.egy serpenyőben pirítsuk meg a tofut a szójaszósszal, (mi olaj nélkül szoktuk), majd szedjük ki egy tálra
  • 8.ugyanebben a serpenyőben dinszteljük meg a gombát 1 kiskanál szójaszósszal, majd tegyük a tálra
  • 9.ezután tegyük a felbevágott bok choyokat és 3 evőkanál vizet ugyanabba a serpenyőbe, és közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a víz el nem párolog, és a bok choy élénkzöld lesz - kb. 2 percig - picit sózzuk meg és tegyük a tálra
  • 10.főzzük meg a rizstésztát - forrásban lévő, enyhén sós vízben, míg meg nem puhul, majd szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel
  • 11.tálaláshoz osszuk szét a tálakba a tésztát, tegyünk rá tofut, gombát, bok choy-t, vékonyra szeletelt hagymát, merjünk rá levest, díszítsük még ízlés szerint, lime karikával, csírákkal, friss zöldfűszerekkel

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Vegán Pho – vietnámi leves?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók

  • Alapléhez:
  • 4 db csillagánizs
  • 2 rúd fahéj
  • 8 egész szegfûszeg
  • 1 kiskanál koriandermag
  • 1/2 kiskanál édesköménymag
  • 1 közepes hagyma - felnegyedelve
  • 1 közepes sárgarépa - nagyobb darabokra vágva
  • 2 közepes zellerszár - nagyobb darabokra vágva
  • egy kis db (kb. 5 cm) friss gyömbér - durvára vágva
  • 1 db kb. 10 cm-es kombu (alga fajta) - mi nori lappal helyettesítettük
  • 1/2 bögre (bögre =2,3 dl) szárított shiitake gomba
  • 1 evőkanál datolyapaszta
  • 1 evőkanál. fehér miso
  • 1/2 kiskanál só
  • 1 evőkanál mindenmentes ételízesítő
  • 2l víz

Levesbetétnek:

  • 2 kis tömb (2*180 g) tofu
  • 2 teáskanál szójaszósz/tamari
  • 100 g shiitake gomba - felszeletelve
  • 2 kis bok choy - hosszában félbevágva
  • 300 g rizstészta
  • Tálaláshoz:
  • vékonyra szeletelt hagyma
  • babcsíra
  • korianderlevél
  • lime karikák