ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!
Elkészítés
- 1.kezdjünk az alaplé elkészítésével:
- 2.pirítsuk meg (szárazon, olaj nélkül teljes értékű) a csillagánizst, a fahéjrudat, a szegfűszeget, a koriandermagot és az édesköménymagot, időnként keverjük meg - kb. 1 percig, míg illatozni kezd adjuk hozzá a hagymát, a sárgarépát, a zellerszárat, a gyömbért - kicsit dinszteljük meg őket, kb. 8-10 percig - ha kell pici vizet öntsünk alá, nehogy leégjen
- 3.adjuk hozzá a kombut, a szárított shiitake gombát, a datolyapasztát, a fehér misót, sót, ételízesítőt és 2 l vizet
- 4.forraljuk fel és főzzük kb.10 percig, majd alacsonyabb fokozaton, fedő alatt addig főzzük, míg aranyszínű lesz, kb. 45–60 percig
- 5.szűrjük át a levet egy közepes lábasba, és tartsuk melegen alacsony lángon - kóstoljuk meg, sózzuk, ha még szükséges
- 6.amíg a lé készül, préseljük ki a tofukat - vágjuk vízszintesen ketté, csomagoljuk tiszta konyharuhába/papírtörlőbe, és tegyünk rá valamilyen nehezéket, majd hagyjuk állni 15 percig - utána csomagoljuk ki a tofut, és vágjuk fel vékony csíkokra
- 7.egy serpenyőben pirítsuk meg a tofut a szójaszósszal, (mi olaj nélkül szoktuk), majd szedjük ki egy tálra
- 8.ugyanebben a serpenyőben dinszteljük meg a gombát 1 kiskanál szójaszósszal, majd tegyük a tálra
- 9.ezután tegyük a felbevágott bok choyokat és 3 evőkanál vizet ugyanabba a serpenyőbe, és közepes lángon, gyakran kevergetve addig főzzük, amíg a víz el nem párolog, és a bok choy élénkzöld lesz - kb. 2 percig - picit sózzuk meg és tegyük a tálra
- 10.főzzük meg a rizstésztát - forrásban lévő, enyhén sós vízben, míg meg nem puhul, majd szűrjük le, öblítsük le hideg vízzel
- 11.tálaláshoz osszuk szét a tálakba a tésztát, tegyünk rá tofut, gombát, bok choy-t, vékonyra szeletelt hagymát, merjünk rá levest, díszítsük még ízlés szerint, lime karikával, csírákkal, friss zöldfűszerekkel
Visszajelzés a receptről
No reviews for this Repice
Hozzávalók
- Alapléhez:
- 4 db csillagánizs
- 2 rúd fahéj
- 8 egész szegfûszeg
- 1 kiskanál koriandermag
- 1/2 kiskanál édesköménymag
- 1 közepes hagyma - felnegyedelve
- 1 közepes sárgarépa - nagyobb darabokra vágva
- 2 közepes zellerszár - nagyobb darabokra vágva
- egy kis db (kb. 5 cm) friss gyömbér - durvára vágva
- 1 db kb. 10 cm-es kombu (alga fajta) - mi nori lappal helyettesítettük
- 1/2 bögre (bögre =2,3 dl) szárított shiitake gomba
- 1 evőkanál datolyapaszta
- 1 evőkanál. fehér miso
- 1/2 kiskanál só
- 1 evőkanál mindenmentes ételízesítő
- 2l víz
Levesbetétnek:
- 2 kis tömb (2*180 g) tofu
- 2 teáskanál szójaszósz/tamari
- 100 g shiitake gomba - felszeletelve
- 2 kis bok choy - hosszában félbevágva
- só
- 300 g rizstészta
- Tálaláshoz:
- vékonyra szeletelt hagyma
- babcsíra
- korianderlevél
- lime karikák