A szezonális zöldségekről általánosságban elmondható, hogy frissebbek és vitamindúsabbak, mint a távoli országokból importált áruk. Emellett általában az áruk is kedvezőbb, hiszen jóval kevesebb a szállítási költség, ami természetesen környezetbarátabbá is teszi ezeket a helyileg termelt szezonális finomságokat.
Szezonalitás = változatos étrend
Ha követjük a szezonális változásokat, nagyon változatos étrendet alakíthatunk ki, hiszen alkalmazkodnunk kell a folyton változó készlethez. Ráadásul a tavaszi zöldségek vízhajtó hatásúak is, így, ha tisztítókúrában gondolkodunk, akkor is érdemes lehet ezeket az alapanyagokat használni, hiszen segíthetnek a méreganyagok kiürítésében és így a fogyásban is.
Végül pedig azért is érdemes a szezonális zöldségeknél maradni, hiszen a hosszú évezredek alatt nem véletlenül alakultak úgy az érési folyamatok, ahogy: minden zöldségnek szerepe van egészségünk megőrzésében és raktáraink feltöltésében.
Következzen most a mi 5+1 kedvenc receptünk a kora tavaszi szezonra.
Póréhagyma krémleves
Ugyan a krémlevesek általában az őszi-téli szezon sztárjai, azért tavasszal sem érdemes teljesen lemondani róluk, pláne, ha felhasználhatjuk kedvenceinket a szezonális kínálatból.
Nekünk most a póréhagymára esett a választásunk hiszen friss, földes ízei miatt tökéletesen passzol a mostani időszakhoz és nem mellesleg garantáltan az egész család kedvence lesz.
Recept: https://veganblog.hu/recept/porehagyma-kremleves-2/
Édesburgonyás csicseriborsós curry
Főfogások közül, most egy keleties édesburgonya curryt választottunk elsőnek, ami telt ízeivel bármelyikünket könnyen elrepíti távoli tájakra.
Ha szeretünk kísérletezni a testesebb fűszerekkel, akkor ezt a fogást mindenképpen ki kell próbálnunk. Ráadásul nagyon hamar elkészülhetünk vele és kedvenc köreteinkkel kiegészítve egy nagyon laktató fogást tálalhatunk majd fel.
Recept: https://veganblog.hu/recept/edesburgonyas-csicseriborsos-curry/
Lilakáposztás répás fasírt
Ahogy közeledik a jó idő általában úgy töltünk egyre több időt barátainkkal, akár a szabadban is. Ezeknek a ’batyus’ összejöveteleknek nagy sztárja szokott lenni a fasírt, amit ezentúl vegánoknak sem kell kihagyniuk, hiszen ezzel a lilakáposztás répás verzióval nem csak, hogy elégedettek lesznek, de szinte biztos, hogy alig tudják majd abbahagyni.
Ha tehát le szeretnénk nyűgözni barátainkat, bátran válasszuk ezt a finomságot a legközelebbi találkozóra.
Recept: https://veganblog.hu/recept/lilakaposztas-repas-fasirt/
Édesburgonyás gnocchi céklaszósszal
Következzen egy alaprecept, amit aztán kedvünk és a szezonalitás szerint bátran variálhatunk akár édes, akár sós ízekre vágyunk. Mi most sósan, céklaszósszal készítettük, de a lehetőségek tárháza szinte végtelen.
Egy a fontos, mindenképpen hagyjuk kihűlni az édesburgonyát mielőtt elkészítjük az ízletes gombócokat, másképp egy kifejezetten gumiszerű képződményt kapunk majd végeredménynek.
Recept: https://veganblog.hu/recept/edesburgonyas-gnocchi-ceklaszosszal/
Serpenyős ropogós pizza
Oké, oké, ez a recept nem kifejezetten szezonális, de igazi aduász, amit könnyen idényre szabhatunk. Arról nem beszélve, hogy szerintünk mindannyiunknak szüksége van egy olyan alap pizzareceptre, amit még ’vészhelyzet’ esetén is könnyen bevethet, pláne, ha mindössze 20 percre van szükség az elkészítéséhez.
Ugye te is kedvet kaptál ehhez a csemegéhez?
Recept: https://veganblog.hu/recept/serpenyos-ropogos-pizza-20-perc-alatt/
Sárgarépatorta ízű golyók
Na és persze nem hagyhattuk le a menüsor végéről a desszertet sem, amihez ezúttal a sárgarépát és a datolyát hívtuk segítségül. Nincs szükség se sütésre, sem órákra, hogy összeállíthassuk ezt finomságot és hűtőben tárolva akár 5 napig is élvezhetjük az ízeket.
Kis energiabefektetés, maximális ízélmény. Mi másra van még szükség?
Recept: https://veganblog.hu/recept/sargarepatorta-izu-golyok/