tavaszi zöldségek recept vegánblog

A tavasz ízei I. – szezonális zöldségek

A tavasz ízei I. – szezonális zöldségek

A szezonális zöldségekről általánosságban elmondható, hogy frissebbek és vitamindúsabbak, mint a távoli országokból importált áruk. Emellett általában az áruk is kedvezőbb, hiszen jóval kevesebb a szállítási költség, ami természetesen környezetbarátabbá is teszi ezeket a helyileg termelt szezonális finomságokat.

Szezonalitás = változatos étrend

Ha követjük a szezonális változásokat, nagyon változatos étrendet alakíthatunk ki, hiszen alkalmazkodnunk kell a folyton változó készlethez. Ráadásul a tavaszi zöldségek vízhajtó hatásúak is, így, ha tisztítókúrában gondolkodunk, akkor is érdemes lehet ezeket az alapanyagokat használni, hiszen segíthetnek a méreganyagok kiürítésében és így a fogyásban is.

Végül pedig azért is érdemes a szezonális zöldségeknél maradni, hiszen a hosszú évezredek alatt nem véletlenül alakultak úgy az érési folyamatok, ahogy: minden zöldségnek szerepe van egészségünk megőrzésében és raktáraink feltöltésében.

Következzen most a mi 5+1 kedvenc receptünk a kora tavaszi szezonra.

Póréhagyma krémleves

póréhagyma krémleves recept
Póréhagyma krémleves

Ugyan a krémlevesek általában az őszi-téli szezon sztárjai, azért tavasszal sem érdemes teljesen lemondani róluk, pláne, ha felhasználhatjuk kedvenceinket a szezonális kínálatból.

Nekünk most a póréhagymára esett a választásunk hiszen friss, földes ízei miatt tökéletesen passzol a mostani időszakhoz és nem mellesleg garantáltan az egész család kedvence lesz.

Recept: https://veganblog.hu/recept/porehagyma-kremleves-2/

Édesburgonyás csicseriborsós curry

Édesburgonyás csicseriborsós curry vegánblog recept
Édesburgonyás csicseriborsós curry

Főfogások közül, most egy keleties édesburgonya curryt választottunk elsőnek, ami telt ízeivel bármelyikünket könnyen elrepíti távoli tájakra.

Ha szeretünk kísérletezni a testesebb fűszerekkel, akkor ezt a fogást mindenképpen ki kell próbálnunk. Ráadásul nagyon hamar elkészülhetünk vele és kedvenc köreteinkkel kiegészítve egy nagyon laktató fogást tálalhatunk majd fel.

Recept: https://veganblog.hu/recept/edesburgonyas-csicseriborsos-curry/

Lilakáposztás répás fasírt

lilakáposztás répás fasirt
Lilakáposztás répás fasírt

Ahogy közeledik a jó idő általában úgy töltünk egyre több időt barátainkkal, akár a szabadban is. Ezeknek a ’batyus’ összejöveteleknek nagy sztárja szokott lenni a fasírt, amit ezentúl vegánoknak sem kell kihagyniuk, hiszen ezzel a lilakáposztás répás verzióval nem csak, hogy elégedettek lesznek, de szinte biztos, hogy alig tudják majd abbahagyni.

Ha tehát le szeretnénk nyűgözni barátainkat, bátran válasszuk ezt a finomságot a legközelebbi találkozóra.

Recept: https://veganblog.hu/recept/lilakaposztas-repas-fasirt/

Édesburgonyás gnocchi céklaszósszal

édesburgonyás gnocchi céklaszószal recept vegánblog
Édesburgonyás gnocchi céklaszószal

Következzen egy alaprecept, amit aztán kedvünk és a szezonalitás szerint bátran variálhatunk akár édes, akár sós ízekre vágyunk. Mi most sósan, céklaszósszal készítettük, de a lehetőségek tárháza szinte végtelen.

Egy a fontos, mindenképpen hagyjuk kihűlni az édesburgonyát mielőtt elkészítjük az ízletes gombócokat, másképp egy kifejezetten gumiszerű képződményt kapunk majd végeredménynek.

Recept:  https://veganblog.hu/recept/edesburgonyas-gnocchi-ceklaszosszal/

Serpenyős ropogós pizza

serpenyős pizza recept vegánblog
Serpenyős pizza recept

Oké, oké, ez a recept nem kifejezetten szezonális, de igazi aduász, amit könnyen idényre szabhatunk. Arról nem beszélve, hogy szerintünk mindannyiunknak szüksége van egy olyan alap pizzareceptre, amit még ’vészhelyzet’ esetén is könnyen bevethet, pláne, ha mindössze 20 percre van szükség az elkészítéséhez.

Ugye te is kedvet kaptál ehhez a csemegéhez?

Recept:  https://veganblog.hu/recept/serpenyos-ropogos-pizza-20-perc-alatt/

Sárgarépatorta ízű golyók

Sárgarépa torta golyó recept vegánblog
Sárgarépatorta golyó recept

Na és persze nem hagyhattuk le a menüsor végéről a desszertet sem, amihez ezúttal a sárgarépát és a datolyát hívtuk segítségül. Nincs szükség se sütésre, sem órákra, hogy összeállíthassuk ezt finomságot és hűtőben tárolva akár 5 napig is élvezhetjük az ízeket.

Kis energiabefektetés, maximális ízélmény. Mi másra van még szükség?

Recept: https://veganblog.hu/recept/sargarepatorta-izu-golyok/

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)