Méghogy a vegán ételek unalmasak! Íme 8 különböző tészta recept, ami megmutatja mennyire is változatos a vegán konyha!
Mi vegánok sokszor kapjuk azt a kritikát, hogy biztosan csak zöldséggel és fénnyel táplálkozunk, pedig ez egyáltalán nem igaz. A vegán konyha rendkívül változatos ízekkel, színekkel kápráztat el bárkit nap, mint nap. Be is mutatjuk Nektek ebben a bejegyzésben! A teljes receptért kattints a képre! Külön jó hír, hogy ehhez a 8 recepthez videós formában is láthatjátok a recepteket.
1. Vegán bolognai
Hozzávalók:
- egy csomag (500g) (gluténmentes) tészta – mi spagettit használtunk most
- 300g /1,5 bögre (bögre=2,3dl) lencse beáztatva egy éjszakára / vöröslencse –azt nem kell áztatni
- 2 db (lila)hagyma apróra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma felaprítva/ átpasszírozva
- 1 szárzeller – nagyon apróra vágva vagy késes aprítóval összevágva
- 2 db nagyobb sárgarépa lereszelve vagy késes aprítóval apróra összevágva
- 2 doboz darabos paradicsom konzerv
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál szójaszósz
- 2 teáskanál olasz fűszerkeverék – vagy oregánó, bazsalikom
- 1 teáskanál hagymapor és fokhagymapor
- 1 babérlevél
- só, bors
- folyékony füst (ízlés szerint) – el is hagyható
- sörélesztőpehely – sajtpótlóként a tetejére / vegán házi parmezán/ vegán sajt
2. Vegán lasagne
Hozzávalók:
- 1 csomag gluténmentes lasagne tészta
- 2 közepes fej hagyma apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 közepes cukkini kisebb kockákra vágva
- 1 kis konzerv gomba – apróra vágva
- 250 g vörös lencse (kb. másfél 2,5dl-es bögre)
- só
- bors
- bazsalikom, kakukkfű, oregánó, füstölt paprika
- 500g paradicsomszósz
- víz
Hozzávalók a besamelhez:
- 6 púpos evőkanál zabpehelyliszt (zabpelyhet le lehet őrölni kávédarálón)
- 1 l növényi tej (mi kókusztejet használtunk)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma vagy fokhagymapor
- só
- bors
- csipet szerecsendió
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
3. Vegán carbonara
Hozzávalók:
- 500g fagyasztott gyalult tök – lehet friss is, esetleg karfiol/ cukkini / főzőtök
- fél bögre (bögre= 2,3dl) natúr napraforgómag – lehet kesudió is
- 2-3 evőkanál sörélesztőpehely – elhagyható
- fél kiskanál fekete só
- 1 evőkanál folyékony füst
- só, bors, pici kurkuma
- fokhagymapor, hagymapor – vagy hagyma, fokhagyma apróra vágva
- aki szereti, tehet bele mustárt is
- friss petrezselyem – tálaláshoz
4. Három összetevős pizza
Hozzávalók:
- 280g hajdina – ezt áztassuk be előző este, majd szűrjük le, csöpögtessük le felhasználás előtt
- fél bögre víz (bögre=2,3dl)
- 1 kiskanál só
5. Vegán tésztasali (vegán bacon, majonéz, tartármártás)
Hozzávalók:
- egy csomag főtt (400-500g) (gluténmentes) tészta – mi orsót használtunk
- egy nagy konzerv lencse lemosva, lecsepegtetve vagy 3 bögre (bögre =2,3dl) főtt lencse
- 1 közepes fej lilahagyma apróra vágva
- 4 db csemege uborka apróra vágva
- 3 db nagyobb paradicsom kisebb kockákra vágva
- 1 db kisebb alma kisebb kockákra vágva
- 1 db kisebb, apróra vágott (meghámozott) padlizsán egy éjszakán át sóval, folyékonyfüsttel pácolva, majd megsütve olajon/ vízen+kiskanál tahinin
- 1 adag vegán tartár-mártás
- Teljes receptér nézd meg a videót vagy kattints ide.
6. Vegán mac’n’cheese
Hozzávalók:
- 2-3 db nagy krumpli felkockázva – héjával együtt, hogy teljesértékű legyen
- 2 kisebb répa feldarabolva
- 2-3 evőkanál sörélesztőpehely
- néhány dl natúr növényi tej
- só, bors, fél kiskanál füstölt paprika, negyed kiskanál kurkuma
- fokhagymapor, hagymapor
- víz
7. Lasagne leves
Hozzávalók:
- muticooker
- 2 fej (lila)hagyma apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 3 szál sárgarépa karikákra vágva
- 1 pici cukkini apró kockákra vágva
- ½ kaliforniai paprika kisebb kockákra vágva
- 4 db nagy paradicsom kockára vágva – vagy 1 konzerv darabolt paradicsom
- 500g – egy doboz paradicsomszósz
- 1 csésze vöröslencse – nem kell áztatni
- 2 evőkanál sörélesztőpehely – el is hagyható
- 2 kiskanál só, ¼ kiskanál bors
- negyed-negyed evőkanál oregánó, kakukkfű, bazsalikom, majoránna
- 1,5l víz + 2 evőkanál mindenmentes ételízesítő – vagy zöldségalaplé
- 1 csomag (gluténmentes) lasagne tészta közepes nagyságú darabokra tördelve
8. Lilakáposztás tészta
Hozzávalók:
- fél fej lilakáposzta lereszelve vagy apróra vágva – akár aprítóval
- 2 fej (lila)hagyma feldarabolva
- 3-4 gerezd fokhagyma átpasszírozva
- 3 db alma 4 felé vágva (héjastól), magházuk kivágva – ez édesíti meg a káposztánkat
- só, bors, őrölt kömény, folyékony füst /vagy füst só
- 1 csomag rizstészta
- 1 csomag (180g) (füstölt tofu) –kisebb kockákra vágva (elhagyható) – helyette használhatunk bármilyen főtt hüvelyest
A receptekről
Az említett receptek nem csak vegánok, de gluténmentes tészta ételek is egyben. Legtöbbjük teljesértékű és olajmentes. További recepteket a Vegán receptek – Vegán blog facebook csoport-ban és a Receptek menüpontban találsz. Köszönjük, ha elkészíted bármilyeket és visszajelzel milyen volt. Számunkra ez nagyon jól esik és motiváló.