Mi is az a tempeh/tempe?

Mi is az a tempeh/tempe?

Sokan nem ismerik a tempeht. Nem is csoda. Nincs még igazán elterjedve a köztudatban itt Magyarországon. Mi is a vegánságnak/ teljes értékű növényi étrendnek köszönhetően ismertük meg.

Mi a tempeh?

A tempeh hagyományosan egy fermentált szójababból készült étel. Eredetileg Indonéziából származik, a Jáva-szigetekről. Közkedvelt eleme a vegán/vegetáriánus konyhának, hiszen hús helyettesítésére kiváló. Nagyon kellemes textúrája van. (Van mit harapni, rágni rajta.) Ráadásul nagyon egészséges.

Miért jó a tempeh?

Teljes értékű táplálék. Nagyon jó növényi fehérjeforrás. Tartalmazza a szervezetünk számára összes szükséges aminosavat.

A tofut már sokan ismerik. Ahogy az is, a tempeh is (általában) szójababból készül, nemespenész segítségével fermentálják. Ebben a babszemek egészben maradnak. Így magasabb marad a rosttartalma, ásványi anyag tartalma, mint a tofunak.

A fermentálásnak köszönhetően pedig természetes antibiotikumokat tartalmaz.

Hogyan készül?

Az egész, hántolatlan babszemeket áztatják, majd főzik. (Tehát a lektinektől így már nem is kell is tartanunk.)

Majd beoltják, hagyományosan hibiszkusz levélbe csomagolják, és erjesztik.

Mit készíthetünk belőle?

Nyersen nem igazán finom, ez senkit ne ijesszen meg!  Mivel szivacsos az állaga, nagyon jól beszívja a pácokat. Szeletelhetjük, panírozhatjuk.

Lehet sütni, főzni. De összemorzsolva/reszelve is sokrétűen felhasználható. 

Tehát, ideje, hogy a tempeh is bekerüljön a konyhánkba. Igaz, nem egy olcsó mulatság, de megérdemeljük, hogy néha-néha ezzel kényeztessük magunkat.

Íme néhány recept ajánlat:

Mi először a szójababból készült változatáról hallottunk csak, de már elérhető csicseriborsós, ill. gyöngybabos változata is. Tehát a szója-kerülőknek sem kell lemondaniuk erről a szuper élelmiszerről. Léteznek gabonából készült verziók is.

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)