RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!
Elkészítés
- 1.először is tegyük fel enyhén sós, hideg vízben főni a krumplit – fedő alatt, annyi vízzel, amennyi ellepi, közepes hőfokon - főzzük puhára kb. 20 perc alatt
- 2.egy másik edényben egy kevés vízen közben dinszteljük meg először a hagymát, majd a fokhagymát
- 3.tegyük hozzá a gombát, sárgarépát, zellert, fűszereket és dinszteljük meg azokat is pár perc alatt
- 4.(ha száraz lencsét használunk, most tegyük hozzá, és öntsük fel vízzel – inkább mindig pótoljuk a vizet, hogy ne égjen le, de túl sokat ne tegyünk hozzá, mert túl híg lesz a ragunk – főzzük puhára)
- 5.fedjük le, és pároljuk puhára a zöldségeket, majd tegyük hozzá a főtt lencsét
- 6.fűszerezzük, ha még szükséges
- 7.melegítsük elő a sütőnket 180-200 fokra, és készítsünk elő egy nagyobb tűzálló tálat
- 8.mikor elkészült a krumpli, szűrjük le róla a vizet,
- 9.adjuk hozzá a fűszereket, sörélesztőpelyhet, és egy kevés növényi tejet és krumplitörővel vagy villával törjük össze
- 10.folyamatosan adagoljunk hozzá annyi növényi tejet, hogy egy kellemes, sima, de nem túl folyós állagot elérjünk – fűszerezzük, ha még szükséges
- 11.kb. 2 evőkanálnyi krumplipürét keverjünk hozzá a ragunkhoz, hogy krémesebb legyen
- 12.most már csak össze kell állítanunk a piténket: alulra oszlassuk el egyenletesen a ragunkat, a tetejére tegyük rá a krumplipürénket, és azt is szépen egyengessük el
- 13.a tetejét villával csíkosra díszítettük, formáztuk – (egy sor vízszintes, egy sor függőleges) – így jobban meg i tud pirulni a tetején a krumpli, és szebb is
- 14.süssük sütőben kb. 25-30 percig, hogy pirosra süljön a teteje
Visszajelzés a receptről
No reviews for this Repice
Hozzávalók a raguhoz
- 3 közepes sárgarépa - apróra vágva
- 1 zellerszár - apróra vágva
- 3 bögre(bögre=2,3dl) főtt lencse - mi most 1 nagy konzervet használtunk - használat előtt átmostuk, lecsepegtettük vagy használható kb. 1,5 bögre száraz barna vagy vöröslencse (barnát érdemes beáztatni 12 órára)
- 4 nagyobb fej gomba - apróra vágva
- 1 nagy fej (lila)hagyma apróra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma átpasszírozva
- ½ -1 kiskanál só, 1/8 kiskanál bors, 1 kiskanál kakukkfű
- néhány evőkanál a krumplipüréből
Hozzávalók a krumplipüréhez
- 1.5 kg főzni való krumpli felkockázva
- néhány dl (kb. 2-3) natúr növényi tej
- ½ -1 kiskanál só
- 1/8 kiskanál bors
- ½ kiskanál fokhagymapor
- ½ kiskanál hagymapor
- 1/8 kiskanál szerecsendió
- 1/8 kiskanál kurkuma
- 3 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható)