Nálunk nagy kedvenc a savanyúkáposzta. Apósom sokszor készített babos savanyúkáposztalevest, és megszületett rá az igény, hogy ezt is elkészítsük kizárólag növényi alapanyagokból. Nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel. Mi kesutejföllel, csípős paprikakrémmel ettük. Lehet dúsítani gabonafélékkel (pl. rizs), krumplival vagy egyszerűen ehetünk hozzá kenyeret is. Tofu helyett lehet növényi virslivel/ kolbásszal is készíteni. (ezekből a házi, teljesértékűt ajánljuk)
1.egy nagyobb edényben kevés vízen /olajon kezdjük el a padlizsánt sütni/ párolni – esetleg, aki nem használ olajat, kiskanál tahinivel is csinálhatja, hogy jobban süljön
2.mikor már félig megsült a padlizsán, tegyük hozzá a hagymát is, azt is süssük meg
3.majd tegyük hozzá a babot, a babérlevelet, kevés sót, borsot, öntsük fel vízzel, és fedő alatt kezdjük el főzni
4.mikor már félig megpuhult a bab, tegyük hozzá a káposztát is, és főzzük teljesen puhára
5.mikor már minden puha, tegyük hozzá a tofut is, főzzük még pár percig
6.mi nem habartuk, de ha valakinek van rá igénye, két evőkanál (gm) zabpehelyliszttel/ rizsliszttel stb. megteheti - 2dl növényi tejfölben/főzőkrémben csomómentesen elkeverjük a lisztet, majd óvatosan hozzáadjuk a leveshez – azaz a levest apránként adjuk hozzá a tejföl-liszt keverékhez, majd mikor már egész langyos, akkor öntjük hozzá a leveshez – ezzel még 5-10 percig főzzük
Hozzávalók
fél kg savanyúkáposzta - ha túl savanyú, kimosva – és kisebbre vágva
30 dkg fejtett bab – éjszakára beáztatva
2db közepes fej (lila)hagyma – apróra vágva 3-4 db babérlevél
só, bors
1 kisebb padlizsán – apróra vágva (mi meg is hámoztuk), éjszakára kis sóba, folyékonyfüstbe bepácolva
1 kis tömb füstölt tofu kockára vágva (el is hagyható)
növényi tejföl a tálaláshoz (házi, teljesértékű, lehetőleg)