útmutató kezdő vegánoknak

Útmutató kezdő vegánoknak és növényi étrendet követőknek

Útmutató kezdő vegánoknak és növényi étrendet követőknek

Sokan kezdik el a vegán /növényi alapú étkezést, és aztán abba is hagyják hamar, különböző okokból.
Szeretnénk segíteni, hogy Te ne add fel. Ezért beszélünk most a leggyakoribb buktatókról, hátha Te el tudod ezeket kerülni.
Fogadd szeretettel a tippjeinket, melyek saját tapasztalatainkon alapulnak.
 
 

1. Jól csinálod!

 
Mikor elkezded ezt az új étkezési formát, előfordulhat, hogy hibázol, pedig nagyon figyelsz. (pl. olyat eszel, amiről később megtudod, hogy mégsem illett a diétádba) Ne hibáztasd Magad, ne utáld Magad! Legközelebb már ügyesebb leszel.
Nagyon megtévesztő, hiszen mindenhol csak a tökéletest látni –  a Facebookon, Instagramon. De hidd el, ez csak hamis illúzió. Mindenki hibázik. Senki sem tökéletes. Főleg a kezdetekkor.
Majd legközelebb jobban figyelsz – előfordul, emberek vagyunk. Biztos, hogy  a legjobb tudásod szerint jártál el.
 

2. Haladj a saját tempódban!

 
Ne korlátozd be Magad jobban, mint amennyire jól esik. Ha Neked úgy kényelmes, kezdj heti egy-két nap növényi alapú étkezésssel.
Lehet, hogy nem megy egyik napról a másikra a teljes értékű táplálkozásra / vegán életmódra való áttérés. Inkább engedj egyszer-egyszer a kísértésnek, mint hogy teljesen feladd.
Saját tapasztalatból tudjuk mondani, hogy minél inkább tartja valaki a teljes értékű növényi étrendet, egyre kevésbé jönnek a sóvárgások. Átáll az ember agya, és már nem is kíván mást, mint egészséges, teljes értékű ételeket. De ehhez idő kell. 
 

3. Élvezd az új életmódod!

 
Ne úgy állj hozzá az életmód váltásodhoz, hogy ez micsoda sanyargatás, megvonás lesz. Mostantól, soha többé nem ehetsz egy jót.
Közelítsünk a másik oldalról: mennyi mindent ehetünk, mennyi új dolgot kóstolhatunk meg. Szeretnénk megnyugtatni, majdnem minden ételnek megvan az egészséges, teljes értékű, vegán változata. Szóval, fel a fejjel!
 

4. Legyél kreatív!

 
Próbálj ki új ízeket, keress új recepteket, használj új fűszereket! Ne várd a régi ízeket. Lehet, hogy egy étel nem teljesen lesz olyan, mint az „eredeti” változata. Legyél nyitott.
Fogadd el, hogy most időbe telik, hogy megtanulj új főzési technikákat.  Valószínűleg eleinte furcsa lesz olaj nélkül főzni, sütni. De nyugalom, idővel megszokod.
Biztos, hogy több kutatómunkát fog először igényelni, hogy kitaláld, mit főzz, hogyan főzz. (Ehhez mi adunk segítséget, figyeld a weboldalunkat, youtube csatornánkat, gyere a csoportunkba!)
Fogd fel ezt az egészet, mint egy kalandot, új hobbit!
Kísérletezgess bátran, próbáld ki több nemzet konyháját- indiai, görög, japán, arab, stb.  Nem kell salátán tengődni!
 

5. Adj  a testednek is időt!

 
Nemcsak a gondolkodásmódunknak kell változni. A szervezetünknek is meg kell szoknia az új étkezési módunkat. Hozzá kell szokni az új ételekhez, a sok rosthoz. Ezért mi azt ajánljuk, hogy fokozatosan állj át erre a fajta táplálkozásra. Ugyanis, ha nem ettél idáig sok rostot, elsőre nagyon puffaszthat a sok hüvelyes, friss zöldség, gyümölcs, gabona fogyasztása. Nem lenne jó, ha ettől elmenne a kedved. Kezdj először egy evőkanálnyi babfélével, majd napról napra, hétről hétre emeld az adagokat. Pár hét, és máris komfortosabban fogod érezni Magad!
 
 

6. Egyél eleget!

 
Sokan esnek abba a hibába, hogy nem esznek eleget. Ezért sokan túlzottan is lefogynak, mikor áttérnek erre az étkezésre. A növényi alapú táplálékoknak sokkal kisebb a kalóriasűrűsége, tehát többet kell enni belőlük, hogy meglegyen a napi szükséges kalóriamennyiség.
Fontos, hogy vigyél be elég kalóriát, egyél hüvelyeseket, főtt gabonákat, olajos magvakat – amelyek energiát adnak, kitöltik a gyomrod, és eltelítenek.
Tehát, ha állandóan éhesnek érzed Magad, vizsgáld meg, hogy eleget eszel-e.
Fogyni vágyók pedig figyeljenek, hogy ne egyenek túl sok aszalt gyümölcsöt, olajos magot, gabonát, hiszen ezeknek viszonylag magasabb a kalóriatartalma. Érdemes zöld levelesekkel, alacsony kalóriás zöldségekkel kitölteni a gyomrot.
 

7. Tervezz előre!

Ezzel az életmóddal nagyon fontos előre tervezni.
Gondold át előre, hogy mit fogsz a héten enni, mit fogsz vásárolni. Nyugodtan készíts listákat, étrend terveket.
Így könnyebb az úton maradni, és nem letérni az első bukkanónál! Ez bármilyen új szokás bevezetésénél igaz.
Terv nélkül sokkal nehezebb, és általában a könnyebb utat választjuk, és visszatérünk a régi, megszokott szokásainkhoz – amit nem szeretnénk.
Ez eleinte több időt, erőfeszítést igényel. Akár este még el kell készítened egy szendvicset, hogy holnapra legyen ebéded. De hidd el, megéri a fáradozást! És pár hét alatt bele fogsz jönni.
 

8. Készülj fel!

 
Ez az előző pont kiegészítése. De egy nagyon fontos tanács. Legyél felkészült. Mikor elmész otthonról, mindig legyen Nálad egy kis biztonsági csomag.Ha megéheznél, legyen valami mindig kéznél, és ne emiatt kelljen feladnod az új életmódod. Érdemes kis dobozban magunkkal vinni darabolt zöldségeket, gyümölcsöket, kevés olajos magot, aszalt gyümölcsöt. Csak hogy legyen mihez nyúlnunk, ha megéhezünk. Ne kelljen olyat megenni, megvenni, amit egyébként most nem ennénk meg.
 

9. Gazdálkodj okosan!

 
Egy alapvető tévhit, hogy a vegán ételek elkészítése nagyon sokáig tart, és nagyon drága. Nyilván vannak bonyolultabb receptek, de azért ha jobban megnézzük, a zöldségek, gabonák, sokkal hamarabb elkészülnek.
Sok időt meg lehet spórolni, ha nagyobb adagban, előre lefőzünk pár dolgot, pl. hüvelyeseket, gabonákat, zöldségeket, szószokat, és akár a hűtőbe / mélyhűtőbe adagonként bedobozolva elrakjuk. Így csak elő kell venni, amikor szükség van rá. 
Pénztárcánkat is tudjuk kímélni, ha nem az előrecsomagolt, feldolgozott termékeket vesszük, hanem a helyi, idény zöldségeket és gyümölcsöket. A gabonák, hüvelyesek, magok még olcsóbbak csomagolásmentes boltokban.
 

10. Légy résen!

 
Sok olyan ételt találni a boltok polcain , melyeken a vegán jel díszeleg. De ne dőlj be ennek. Attól, hogy valami vegán, még nem feltétlenül egészséges. Ezek általában erősen feldolgozott termékek. És hosszútávon nem támogatják  az egészségünket. Természetesen néha-néha beleférnek az étrendünkbe ezek is, hiszen kényelmesen, gyorsan elkészíthetőek. Az átállás időszakában segítségünkre lehetnek. Mégis azt ajánljuk, hogy hosszútávon, kerüljük ezeket, és inkább fogyasszunk teljes értékű növényi táplálékokat. Sok friss gyümölcsöt, zöldséget, gabonákat, hüvelyeseket, olajos magvakat.
 

11. Legyen motivációd!

 
Minden változás alapja, hogy legyen meg a motiváció hozzá. Anélkül nem lehetsz sikeres hosszútávon. Ha nincs meg, fel fogod adni hamarosan. Szerencsére, több okot is lehet találni a növény alapú táplálkozás folytatására. Ezek a következők: saját egészséged, a környezet védelme, illetve az  állatok védelme. Ezt mind magába foglalja a szlogenünk –  JÖVŐD A TÁNYÉRODON!
Igazából mindegy, hogy Neked melyik a legfontosabb. Lehet ezekből egy, vagy akár mind a 3. A fontos, hogy legyél elkötelezett. 
 

12. Keress támogató barátokat! 

 
Minden sokkal könnyebb, ha nem egyedül csinálod. Tudsz tanácsokat, segítséget kérni, ha esetleg valahol elakadsz. Sokszor a támogató társakat nem a családodban, baráti körödben találod meg.
 Szerencsére már az internetnek köszönhetően ez könnyen megoldható. Facebookon is sok vegán csoport van. Keresd meg a Számodra szimpatikus támogató csoportot magadnak. Ajánljuk a saját csoportunkat is figyelmedbe.
 

 

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)