nem-vegán a párom-vegánblog- blog-poszt-cikk.jpg

Segítség, nem vegán a párom! (Növények az ÉTELEMBEN, húsevő az ÉLETEMBEN)

Segítség, nem vegán a párom! (Növények az ÉTELEMBEN, húsevő az ÉLETEMBEN)

Nincs annál csodálatosabb, ha életünk minden állomására együtt juthatunk el szerelmünkkel, életünk értelmével. Bármilyen álmokat is kergetünk, bármerre is tart utunk, együtt osztozunk az új élményeken, gazdagítjuk tapasztalatainkat és támaszt nyújtunk egymásnak nehézségek esetén. 

Egy pillanatra azonban ébredjünk fel a rózsaszirmokkal szórt baldachinos ágyunkból, és legyen tervünk arra az esetre is, ha életünk útján választottunk elengedné a kezünket, és nem tartana velünk. 

A vegánság ill. a teljes értékű növényi étrend nem lehet múló szeszély, és nem lehet napi 1 órában „művelni”, kizárólag saját örömünkre, másokat nem zavarva. Ez a döntés, életmód, minden percben elkísér bennünket, hiszen teljesen egyénivé válik látásmódunk az életről, az ételekről, egészségünkről és a minket körülvevő világról. 

Ha szerencsénk van, a hozzánk legközelebb állók osztoznak velünk ezekben a gondolatokban.Még nagyobb áldás, ha ők is követni kezdik az általunk választott életvitelt. 

De mi van akkor, ha nem nyertük meg a lottó ötöst? Szakítsunk párunkkal? Hidegüljünk el tőle?

Ezúttal, a fenti kérdésekkel kapcsolatosan szeretnénk hasznos tanácsokkal ellátni Benneteket.

Szeret? Nem szeret? Szeret? Nem vegán!?

A párválasztás ill. a friss kapcsolat esete:

Ha matematikai vagy racionális alapon választanánk ki életünk párját, akkor elvárásaink egyenletének végére könnyedén feltüntethetnénk a helyes eredményt, és máris kész lenne hűséges „robotunk”.

A szívünk persze nem így működik, de azért bármilyen szigorúan is hangzik, ezekben a döntésekben is észnél kell lennünk. Egyértelmű tény, ha már hasonló életszemléletű, életvitelű társat választunk, akkor rengeteg későbbi problémától, erőfeszítéstől kímélhetjük meg magunkat. Tehát nem feltétlenül igaz, hogy az “ellentétek vonzzák egymást”. Legalábbis nem hosszú távon. És nem a valós életben.

Persze jogosan merül fel Benned a kérdés, hogy mi is az élet célja? Nem az, hogy tanuljunk, megpróbáltatások segítségével fejlődjünk? Én azt mondom, tegyünk itt rendet a legelején, majd az élet hoz feladatokat más területeken, amelyeket majd megoldhatsz egy sziklaszilárd párkapcsolattal a hátad mögött. 

A TÉNÉ (teljes értékű növényi étrend) nem csak a tányérod tartalmát határozza meg, hanem – kis túlzással – mindent. Kapcsolatod megalapozásánál sem hagyhatod ezt figyelmen kívül.

Tehát keress és találj hasonló szemléletű, életvitelű partnert. Tudjuk, könnyű ezt mondani, de legalább próbáld meg!

Ha már együtt vagy valakivel, de még bimbózó kapcsolatról van szó, akkor érdemes felmérned, hogy szíved választottja mennyire nyitott a Te életmódod irányában. Talán mondanunk sem kell, hogy a legfinomabb „csápjainkat”, receptorainkat használva. Ne rontsunk ajtóstul a házba, mert a végén még minket dobnak ki onnan.

Nem akarunk a szívtelen „terminátor” szerepében tetszelegni. Tudjuk, hogy ez csak elméletben ennyire egyszerű. Hidd el, az idő múlásával egyre nehezebb lesz szemléleteiteket közelíteni. 

Holtomiglan, holtodiglan, egészségben, húsevésben…..?!

A vegánság már egy létező párkapcsolatba való bevezetése:

Mi a helyzet, ha már hosszú évek vagy akár évtizedek óta élünk valakivel, és ekkor érint meg bennünket  a vegánság „szele”.

Ilyenkor is létezhet a szerencsés forgatókönyv, miszerint „életünk értelme” is azonnal követ bennünket új utunkon. Szuper! Tűzijáték, katarzis, együtt lógatjuk lábainkat a rózsaszín felhőkről, miközben sült csicseriborsót ropogtatunk. Itt nincs teendőnk, legfeljebb irigyeink táborának növekedésének szemlélése.

Nézzük, ha kicsit küzdelmesebbnek ígérkezik az együttélés a megváltozott helyzetben:

Marketing

Egyértelmű, hogy óriási szerepe van annak, hogyan tudod az új életmódodat megismertetni és megszerettetni társaddal. Figyelj a „tálalásra” !

  • Ne nyomulj nagyon, főként saját pozitív tapasztalataidat oszd meg vele. Pl. “Mennyivel több energiám van, nincs „kajakómám”, érzem ahogy tehermentesül a testem, több jó gondolatom van, jobban kívánom az intim együttlétet, stb. (Jó, ha tudod, mivel lehet motiválni.) 
  • beszélhetsz az állatok szomorú sorsáról 
  • a betegségek megelőzéséről 
  • a nem fenntartható élelmiszeriparról 
  • bolygónk védelméről
  • megnézhettek közösen, csak úgy, „véletlenül” , egy filmet valamelyik fenti témáról. Ezekkel már jóval óvatosabban bánj! Ne agitálj, ne indíts forradalmat! Lehet, hogy pont az ellenkezőjét éred el vele.

Csendes invázió

  • Csempéssz egyre több növényi alapanyagot az ételekbe! 
  • Főzz olyan ételeket, amelyek egyébként sem tartalmaznak állati eredetű elemeket, és tudod, hogy szereti. pl. főzelékek, levesek, krumplis tészta, stb.
  • Készítsd el kedvenc ételeit „vegánul”
  • Mutass példát!  Érezd jól Magad! Előbb-utóbb hátha megirigyel.

Közös élmények

Ha már felkeltetted az érdeklődést, akkor ideje bevonni társadat a közös tapasztalat szerzésbe:

  • Főzzetek együtt! Akár elég, ha kuktaként segít neked. Zöldséget hámoz, szeletel, stb. Így sajátjának fogja érezni az ételt. (ehhez ajánljuk Receptkönyvünket, könnyű, egyszerű receptek, a hagyományos magyar konyha veganizálva)
  • Próbáljatok ki együtt új recepteket, ízeket. pl. távol-keleti konyha
  • Egyétek pontosan ugyanazt mindketten. Akár csak egy héten egyszer eleinte. Tudtok beszélni az ízekről, a testetek reakcióiról, egyéb élményekről a közös étel kapcsán.
  • Ha nagyon nem érdekli a főzés, akkor legalább szerezzétek be együtt az alapanyagokat. Ismerjétek meg együtt az új fogalmakat, növényeket.
  • Ha a főzés vagy vásárlás is hidegen hagyja, akkor vond össze a „vegán” programot valami kedvenc időtöltésével. Ha pl. imád motorozni, menjetek motorral a piacra. Vagy ha imád edzeni, bízd meg a leginkább „izomépítő” növényi alapanyagok beszerzésével. (teljes értékű gabonák, hüvelyesek, zöld levelesek, stb.)
  • Menjetek el egy vegán étterembe! Hátha ott talál olyan ételt, ami ízlik neki. Látja, hogy azért mert valaki így táplálkozik, még lehet szórakozni. 

Helyettesítő termékek

Ha nagyon „kemény dió” a párunk:
  • Próbálkozhatunk hús ill. sajt-helyettesítőkkel (amelyek esetleg nem TÉNÉ-sek)
  • Lehetőség szerint, ne kész vagy félkész termékek legyenek (pl. előrecsomagolt műhamburger pogácsa, stb) – de ha egyáltalán nem nyitott, kezdetnek ezek is jók lehetnek
  • Inkább az alapanyagok tekintetében feszegessük a TÉNÉ határait is elsősorban az életmód megszerettetésének jegyében
  • Eleinte lehetünk megengedőbbek (ez a beeteés időszaka), férjen bele: a szejtán, kókuszzsír, esetleg borsófehérje, stb.
Lyukas korsó esete, vagyis a majdnem reménytelen eset

 Ha nem képes semmilyen kompromisszumra, akkor sincs veszve minden

  • Haladjunk nagyon kis lépésekben
  • Kérjük meg, hogy legalább egy nap egy étkezésben ne legyen semmi állati eredetű
  • Később akár teljesen húsmentes napot tartson 
  • Ha ezek sem mennek, akkor lehet „trükközni” az adagokkal: nagyobb térfogatú növényi elemek, kisebb húsmennyiséggel kombinálva 
  • Hagyjon el valami állati eredetű ételt, amely nem a kedvence. Pl. a tej a kávéból, vagy vaj a szendvicsről, vagy tojás nélküli tésztát egyen. Ebből biztos menni fog valamelyik. Ha sikerül, bátorítsuk, dicsérjük meg.
Ha semmit nem hajlandó változni, azaz teljesen reménytelen eset

Ez azért ritka. Ilyenkor felmerül a kérdés, hogy eddig a közös életetek más területein mennyiben volt kompromisszumkész. De nem a válóperes ügyvédeket akarjuk gazdagítani, ezért még ebben az esetben is vannak jó tanácsaink.

  • Tiszteljétek egymás érzéseit, ellenérzéseit.
  • Hagyjatok külön polcot magatoknak a hűtőben, a kamrában. 
  • Használjatok külön eszközöket a vegán ill. nem vegán ételek elkészítéséhez. pl. ne a húsos vágódeszkán kelljen a salátádat elkészítened.
  • Tegyél Te is kompromisszumokat!  Asszisztálj olyan mértékben a húsos ételek elkészítésében, amennyire Neked még elfogadható.
  • Ne tartsd párodat kevesebbnek azért, mert húst is eszik! Koncentrálj a többi jó tulajdonságára.
  • Lehetőleg társaságban ne legyen ez téma, főleg ne vicc tárgya.
  • Soha ne add fel! Gyakran az elengedés illetve a megengedés fogja meghozni az eredményt, esetleg akkor, amikor nem is várnád!

Összefoglalás

Ne várjuk a másiktól, hogy hosszú évek alatt magába szívott szokásairól egyik napról a másikra lemondjon. Nem mindenkinek megy ez olyan egyszerűen… Mindenképp minden apró kis változtatásárt adjunk neki pozitív visszajelzést, hogy lássa, értékeljük az erőfeszítéseit.

Legyél türelmes, megértő. Te sem születtél valószínűleg vegánnak. Valamiért eljutottál a növényi étrendhez – vagy az jutott el Hozzád.

Keresd meg, mi lehet a leginkább az a vonatkozása a növényi étrendnek, mellyel tudnád motiválni a párodat, és arra a vonalra erősíts rá – egészség, környezetvédelem, állatok. Nem feltétlenül ugyanaz, ami a Tiéd, ezt ismerd fel, fogadd el! 

A férfiak nehezebb helyzetben vannak – társadalmi nyomás miatt, hiszen sokaknak az igazi férfi húst eszik. Ezt is vegyük figyelembe.

 

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)