Étrend adat(ok)
5-6 adag
(száraz bab esetén: 12 óra áztatás+35 perc főzés) +40perc
(száraz bab esetén: 12 óra áztatás+35 perc főzés) +40perc
Elkészítés
- 1.dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát
- 2.tegyük hozzá a fűszereket, majd adjuk hozzá a zellert, paprikát, répát, és kicsit dinszteljük meg azokat is
- 3.öntsük fel a vízzel, adjuk hozzá az ételízesítőt
- 4.fedő alatt főzzük puhára alacsony fokozaton – kb 20perc
- 5.adjuk hozzá a főtt babot, főzzük össze a zöldségekkel – (a babot a főzőlevével együtt hozzáadhatjuk – kb. annyi a levéből, amennyi ellepi a babot, túl se higítsuk – ha konzerv babot használunk, adjunk hozzá még vizet
- 6.vegyük ki a babérleveleket, öntsük hozzá a narancslevet
- 7.fűszerezzük, ha még szükséges
- 8.botmixerrel a lábasban pürésítsük le a leves egy részét – ettől sűrűbb, krémesebb lesz
- 9.tálaljuk narancsszeletekkel, vegán tejföllel, stb.
Hozzávalók
- 250g fekete bab – egy éjszakára beáztatva, majd puhára főzve enyhén sós vízben 30-40 perc alatt–vagy 2 kis konzerv bab leöblítve, lecsepegtetve (3 bögre főtt bab – bögre=2,3dl)
- 1 nagy fej (lila)hagyma apróra vágva
- 3-4 gerezd fokhagyma apróra vágva
- 2 zellerszár – apróra vágva
- 3 db közepes sárgarépa karikákra vágva
- 1 db kaliforniai paprika apró kockákra vágva
- 2 db babérlevél
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1 kiskanál füstölt pirospaprika
- 1 evőkanál mindenmentes ételízesítő
- só, bors, kurkuma, csipet szerecsendió
- 1 narancs - felének a leve kifacsarva
- kb. 750 ml víz