Csicseriborsó liszt sajt

Körül-belül 10 perc alatt elkészíthető ez a házi vegán sajt. Egyszerű alapanyagokból áll. Mi még a tahinit is házilag készítettük hozzá, így kifejezetten pénztárcabarát lett.

Kitűnő szendvicsekhez, ha pár napig hagyjuk állni, akár reszelhető is. Kedvünk szerint fűszerezhetjük. Mi egy olaszos ízvilágú, zöldfűszeres verzióját készítettük el.

Recept megosztása

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.készítsünk elő a sajtnak egy edényt, amibe majd ki tudjuk önteni, pl. kenyérsütő-forma, szilikonforma, stb.
  • 2.egy tálban keverjük össze a csicseriborsó lisztet, sörélesztőpelyhet, a fűszereket
  • 3.öntsük hozzá az 1 bögre vizet, tegyük hozzá a mustárt és az ecetet, és alaposan keverjük össze, hogy csomómentes legyen
  • 4.egy közepes serpenyőben forraljuk fel a maradék 1 és ¼ bögre vizet
  • 5.mikor forr, vegyük a hőfokot nagyon alacsonyra, és tegyük hozzá a tahinit, majd keverjük el
  • 6.öntsük hozzá a csicseriborsó-keveréket is, azzal is jól keverjük össze
  • 7.főzzük folyamatosan kevergetve kb. 4-7 percig, amíg a keverék nagyon sűrű nem lesz
  • 8.azonnal töltsük át a formákba, simítsuk le a tetejét
  • 9.hűtsük le szobahőmérsékletűre, majd helyezzük a hűtőbe lazán lefedve, legalább 2 órán keresztül, amíg teljesen megszilárdul
  • 10.minél tovább hagyjuk állni, annál keményebb lesz – akár reszelhető is pár nap múlva
  • 11.fogyasztás előtt csak fordítsuk ki a formából, és már ehetjük is

Hozzávalók:

  • 1 bögre (bögre =2,3dl) csicseriborsó liszt
  • ½ bögre sörélesztőpehely
  • 3/4 teáskanál só
  • kis bors
  • 1+1,25 bögre víz, felosztva
  • 1 evőkanál dijoni mustár
  • 2 teáskanál almaecet
  • 2 evőkanál tahini

Fűszerek

  • Zöldfűszeres:
  • 1 evőkanál zöldfűszer keverék (oregáno, bazsalikom, kakukkfű)
  • ½ teáskanál hagymapor
  • ½ teáskanál fokhagymapor
  • Cheddar:
  • 1 teáskanál hagymapor
  • ½ evőkanál füstölt pirospaprika
  • De készíthetünk metélőhagymás, chilis, köményes, indiai fűszeres sajtot is, használjuk kedvenc fűszereinket.