Filmek, melyek minket elindítottak a vegánság felé

Filmek, melyek minket elindítottak a vegánság felé

Az Internetnek köszönhetően már nagyon sok információ elérhető. Szerencsére filmekben sincs hiány. Több dokumentum film megnézhető már ingyenesen a különböző videó-megosztókon is.

Mint ahogy már azt több cikkünkben is említettük, mindenkinél más és más lehet a motiváció, hogy miért kezd érdeklődni a növényi étrend iránt. 

Mi éppen az egészségünk miatt kerestünk új életmódot. Éreztük, hogy ez a táplálkozási mód, amelyet folytatunk, nem tesz jót nekünk. Váltanunk kell. 

De persze ezzel nem mindenki van így. Van aki előbb találkozik, és jobban megfogja, a környezetvédelemmel vagy az állatok jólétével. 

Ahogy én érzem, az idő múltával ezek a motivációk egy idő után összemosódnak, és mind fontos lesz az ember számára, akármelyikkel is kezdődött az útja.

Az mi történetünk a következőképpen alakult. Miután felmerült az igény az életmódváltásra keresgélni kezdtem az interneten a témában.

Így találtam rá dr. Greger könyvére, melynek címe a: Hogy ne halj meg! volt. Azonnal meg is rendeltük, de mivel nem a türelmemről vagyok híres, azonnal letöltöttem angolul, és lázasan belevetettem magam az olvasásba. 

Teljesen magával ragadott. 

Azt tudtam, hogy Ákos nem fogja elolvasni hirtelen az 500 oldalas könyvet, ezért mindig elmeséltem neki a legfontosabb információkat. 

Majd elkezdtem kutatni dokumentum-filmek után. Azt gondoltam, azok is elég meggyőzőek lehetnek.

Ezeket szeretném Nektek is megmutatni, hátha Nektek is segít. Akár saját motivációtok megerősítésében, akár barátotok, párotok, család tagok meggyőzésére, érdeklődésének felkeltésére.

Filmajánló

What the health – Mi a fene az az egészség? – magyar felirattal elérhető

Ez volt az első dokumentumfilm, amit láttunk. Óriási hatással volt ránk. A legmegdöbbentőbb az volt, hogy ez egyáltalán nem új film. És milyen kiábrándító, hogy csak most találkoztunk vele. 

Főként  a teljes értékű növényi étrend egészségre gyakorolt hatásával foglalkozik a film. Egyszerűen lenyűgöző és egyszerre felháborító volt látni, hogy igenis visszafordítható, ill. megelőzhető ezzel az étrenddel a cukorbetegség, a szív- és rendszeri betegségek, csökkenthető a rák kockázata, stb. Felháborító olyan szempontból, hogy ez nincs a köztudatban.  

A gyógyszeripar, az élelmiszeripar taktikázásáról is lerántja a leplet. Nekünk igazi ébresztő volt. Mi ezt szoktuk elsőként ajánlani azoknak, akik egy kicsit is nyitottak arra, hogy az egészségüket is szem előtt tartva, belekezdjenek a növényi alapú étrendbe.

Cowspiracy – A fenntarthatóság titka – elérhető magyar felirattal 

Ugyanannak a rendezőnek az első filmje, aki a Mi a fene az egészség?-et készítette. Szintén alapmű. Feltáró dokumentumfilm az élelmiszeripar környezetünkre, Földünkre való romboló hatásáról. Az állattartás méltatlan körülményeiről. 

Egy kis egészségre gyakorolt hatás is bele van csempészve. 

Ezzel azoknak érdemes kezdeni, akiket jobban megérint a környezetvédelem, az állatok jóléte. 

H. O. P. E. – What you eat matters – csak angolul

Aki ért angolul, mindenképp nézze meg ezt a díjnyertes dokumentumfilmet. Bár bevallom, nem minden részét tudtam nézni, melyben az állatok szenvedését mutatták. Ez a film végül is mind a 3 aspektusát bemutatja, amely az állati termékek fogyasztásával kapcsolatos. Láthatjuk, hogy ez milyen hatással van az egészségünkre, a bolygónkra, illetve láthatjuk, hogy milyen áron jutunk hozzá ezekhez az élelmiszerekhez. 

Most magamból indulok ki, és lehet, hogy ez ciki, de én nem voltam tudatában annak, hogy hogyan működik a tejipar. És még nagyon sok meglepő információ volt a filmben. Némelyik tényleg fájdalmas. De nem élhetünk csukott szemmel. Ezekről mindenkinek tudnia kéne. 

Forks over knives – angol nyelven 

Bevallom, engem nagyon érdekel a teljes értékű növényi étrend egészségre gyakorolt hatása. Ez a film főként erről szól. Szembeállítva az egyre inkább terjedő nyugati étrenddel. Szó esik benne a Kína tanulmányról. Amiből szintén nagyon érdekes következtetésre jutottak. Jó szívvel ajánlom azoknak, akiknek a legfontosabb motivációjuk az egészségük megőrzése, helyreállítása.

The game changers – magyar felirattal

Ezt a filmet mi már akkor néztük, mikor már egy éve folytattuk a teljes értékű táplálkozást. Nagy örömmel láttuk, hogy hatására sokan kezdtek bele a növényi étrendbe. Őszintén, egy kicsit marketing szagú, hiszen Schwarzenegger is szerepel benne. De hátha, pont ez kell valakinek. A dokumentumfilm főként az egészségre koncentrál. Kiderül, hogy kifejezetten használ a sportteljesítménynek a vegán étrend.

Okja

Mi ezt a Lányainkkal néztük. Animációs film. De attól nagyon valóságos. Netflixen elérhető.

Earhlings – Földlakók

Ez a dokumentumfilm az állatok kihasználásáról szól. Joaquin Phoenix közreműködésével – ő narrál. Én nem bírtam 5 percnél tovább nézni. De hatással lehet azokra, akiket az állatok jól-nem-léte motiválhat, hogy elinduljon a vegánság irányába.

Dominion – Uralom

Szintén elkezdtem, de nem bírtam végignézni. Az állattenyésztés árnyoldalait mutatja be a film. Drónos és rejtett kamerás felvételek segítségével tárják elénk a valóságot. 

Vegucated – angol nyelven 

3 ember 6 hétre kipróbálja a teljes értékű növényi étrendet. Kiderül, milyen hatással van rájuk. Kitartanak-e mellette, folytatják-e utána.

További filmek, csak felsorolás szinten:

Eating you alive

A life on our Planet – David Attenborough –  Netflix

Persze nem vagyunk egyformák. Mindenkit más érint meg és más-más motiváció ébredhet bennünk a fenti filmek megnézése során, de az biztos, hogy mindenkit segíthet elindítani a növényi étrend, életmód útján. Természetesen ennél sokkal de sokkal több film található meg a neten, nyugodtan keressetek és találjatok érdekes, értékes filmeket Ti is.

Remélem tudtunk segíteni.

Ha érdekelne még részletesebben a teljes értékű növényi étrend, ajánljuk figyelmedbe ingyenesen letölthető e-bookunkat, melyben röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)