Férfi-e a vegán férfi?! Avagy Ákos, a CsicseriMacsó

Férfi-e a vegán férfi?! Avagy Ákos, a CsicseriMacsó

Közismert tény, hogy a növényi étrendet, a vegán életmódot sokkal több hölgy követi, mint ellenkező nemű társuk.

Mi lehet az oka annak, hogy a férfiak nehezebben fogadják le ezt az életmódot? Miért férfiatlan vagy már-már ciki férfiként vegánnak lenni?

Sajnos valamiért hitek és tévhitek kialakulásának sora vezethetett ahhoz, hogy a társadalom, a közhiedelem a hím emberi egyedeket a húsevő ragadozókkal azonosítja. 

Bár napjainkban egyre több tudományos tény lát napvilágot az állati eredetű ételek káros hatásairól, mégsem könnyű a váltás.

Az én meglátásom az, hogy egy családfő felelősségteljes, bátor döntése lehet az, ha lemondva az állati eredetű ételekről,  hosszú ideig és egészségben tud gondoskodni szeretteiről. Valamint vigyáz arra a környezetre, amit majd örökül hagy gyermekeinek, unokáinak. Nekem ez elég férfiasnak hangzik.

Persze nagyképűség lenne azt állítanom, hogy nekem már születésemkor a sírás helyett ez volt az első mondatom és az oviban a sörélesztőpehely volt a jelem.

Szeretném most saját tapasztalataimat és jó tanácsaimat megosztani Veletek. Arra bátorítva nemem képviselőit, hogy csatlakozzanak ők is a teljes értékű növényi étrendet követők népes táborához.

A férfiak szívéhez a gyomrán keresztül…

Ugye mindenki ismeri az elcsépelt frázist. De sajnos gyakran előfordul, hogy „a férfi szívéből a gyomra miatt kellhet egy új!”. Ma már vitán felülálló tudományos tény, hogy az állati eredetű ételek elzsírosítják sejtjeinket, gyulladásokat, plakkokat, lerakodásokat okoznak érrendszerünkben, cukorbetegséget, szívinfarktust, stroke-ot és sok más további betegséget okozhat fogyasztásuk. Lehet, hogy „férfias” 46 évesen infarktust kapni, vagy a rántott húshoz 15 fajta gyógyszert csipegetni „köretként. De lehet, hogy akkor vagy igazán „kemény legény”, ha van elég bátorságod változtatni az életeden. A döntés a Tiéd. Én a magas koleszterin helyett a „kölesszterint” ajánlom.

A másik félelem, hogy soha többet nem ehetsz egy jót. Szeretnék mindenkit megnyugtatni. Igazán finom, tápláló fogásokat lehet készíteni vegánul. Ráadásul egészségesen. Többek közt engem is ez győzött meg, illetve tartott a növényi étrend mellett. Kövessétek receptjeinket a videó csatornánkon, illetve vegyétek meg könyvünket. 185 #egészséges #vegán recept.

A Ház Ura – A Gáz Ura

– avagy félelem a hüvelyesektől a felfúvódás miatt

El kell, hogy oszlassam az ez irányú félelmeket. Először is. Élénken emlékszem „predátor” sportoló időszakomra. Napi minimum napi 250 gramm állati fehérjét gyömöszöltem le a torkomon, hús, tej, tojás, kefir, stb. formájában. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy testem minden szelepe sziszegés mentesen zárt. Ha valami mégis kiszökkent belőlem, az a kellemes érzettel összeegyeztethetetlen aurát ill. ájert teremtett körülöttem. 

Tény, hogy van akinek némi megszokás szükséges nagyobb mennyiségű hüvelyes étel fogyasztásához, de fokozatossággal és némi türelemmel problémamentesen áthidalható ez az időszak.

És ha már „beledurrantottunk” a témába, akkor azt is meg kell jegyeznem, hogy gyakorlatilag szagtalan a nyomás kiegyenlítődés a növényi étrend mellett.

Lencseszteron, vagyis nem borul-e fel a hormonháztartásom?

Érdekes téma ez is. Félünk a szója és néhány egyéb növény fitoösztrogénjeitől, de az eszünkbe sem jut milyen hormonokat és egyéb ”finomságokat” kapunk tehenek tejéből, az antibiotikumokkal teletömött állatok húsából, akik a legolcsóbb, feldolgozott, génmanipulált növényi „szeméttel” vannak táplálva, nem is beszélve a húsban található karcinogén „kisüthetetlen, kifőzhetetlen” endotoxinokról…

Már beszéltünk korábban a növényi „ösztrogénekről”, most csak röviden annyi, hogy normális kiegyensúlyozott teljes értékű növényi étrend mellett semmiképpen nem árthatnak nekünk.

Annál jobban vigyázzunk a túlzott sörfogyasztással, mert ez esetben bizony előfordulhat néhány nemkívánatos elváltozás a hormonrendszerünkben.

Lepedő akrobata?

Az igazi csődör sosem csődöl be?

Van jó és rossz hírem is. A rossz, hogy a húsfogyasztással kivétel nélkül minden erünkben képződhetnek lerakódások, amelyek akadályozhatják a megfelelő vérellátást. Igen, ott lent is.

Ugye mindenki érti mire is gondolok? A jó hír viszont az, hogy a növényi étrend képes ezeket eltüntetni, sőt, szervezetünk tehermentesítése jóval több energiát és lelkesedést adhat a kellemes időtöltésekhez.

Macsó lecsón? Ciki téma ez férfiként?

Én ebből sohasem csináltam nagy ügyet. Nem vertem vegánságomat nagy dobra. Akit érdekelt, annak elmondtam. Egy idő után szinte élvezetes volt figyelni a reakciókat. Néha kifejezetten szórakoztató. Lehet, hogy nem ilyennek képzelnek egy vegánt…

Aki előtt az új életviteledet szégyelled, az úgysem a barátod. Aki szeret, majd megérti vagy elfogadja, még talán Veled is tart. (De győzködni senkit nem kell.)

Nekem ez sohasem jelentett gondot. De azt gondolom, semmi értelmes programról, időtöltésről nem kell lemondanod. Szerintem ésszel és mértékkel sok minden belefér. Mondjuk a véget nem érő ivászatok nem igazán egészségünk szeretetéről szólnak, még akkor sem, ha nem fogyasztunk közben semmilyen állati eredetűt.

Mi lesz az izmos férfi testtel?

Szerencsére ezen a területen is csupa jó hírrel tudok szolgálni. A hiedelmekkel ellentétben igenis lehetséges izmot építeni és esztétikus, egészséges megjelenést elérni a növényi étrenden élő férfiaknak is.

Lehetséges plusz izomtömeg építése is. Figyelni kell a jó minőségű és megfelelő mennyiségű bevitt kalóriára. Növényekből is megfelelő mennyiségű fehérjéhez juthatunk. Természetesen edzenünk is kell. Az izomnöveléshez főként kisebb ismétlésszámú és relatíve nagy terhelést válasszunk. Futás, biciklizés és egyéb kardióedzések inkább definiáltságot ill. állóképességet adnak, mint plusz izomtömeget.

Ha pedig fogyni szeretnénk, bátran megerősíthetlek Benneteket abban, hogy a TÉNÉ az egyik legjobb eszköz lehet férfitársaim számára is. Ez esetben nyilván a kalória deficit az elérendő cél. De ezt a növények nagyobb „térfogata” és alacsonyabb energiatartalma szinte észrevétlenül megadhatja számunkra.

A nagy fiúk nem sírnak…

Van még egy téma, illetve lehetséges motiváló erő, amiről talán megint csak nem „férfias” beszélni.

Szándékosan nem beszéltem a táplálásunkra teremtett (létrehozott) állatok sorsáról. Azt gondolom, erről mindenki tájékozódjon saját maga, és bár nem kell egészségtelen mértékben beengednünk ezeket a képsorokat, információkat az életünkbe, mindenképpen „toljátok túl” egy kicsit a komfortzónátokon. 

A fenntarthatatlan élelmiszeripari folyamatok, bolygónk szisztematikus tönkretételének témája szintén maradjon házi feladat. Én csak a – talán – fiús, racionálisabb érveim egyikét osztanám meg Veletek. Képzeljétek el, hogy kb. 100 MILLIÁRD (!) állatot „tartunk el” a Földön. (Azt hagyjuk, hogy miként.) Csakis azért, hogy megehessük őket. Annyi növényt termesztünk nekik – leigázva most már lassan minden szabad földterületet – hogy a jelenlegi teljes emberiség duplája vagy triplája is jóllakna belőle. Őrület… Szerintem.

Összefoglalás

Azt javaslom, mindenképpen értelmezzétek újra a férfiasság fogalmát, és emeljétek saját és környezetetek egészségét, Bolygónk védelmét mindenek fölé. Hiszen gyermekeink, unokáink élete is ettől függ. Ez mindenki felelőssége. Bízom benne, hogy személyemben is jó példát láttok arra, hogy a teljes értékű növényi étrend férfiként is élhető, már rövid távon is sok előnnyel járó  választás  lehet. 

Ne felejtsétek: Jövőtök a tányérotokon!

Az itt elhangzott és látott információk saját tanulmányaink, tapasztalataink, amerikai orvosok ajánlásai, tudományos munkái alapján lettek összeállítva.(nutritionfacts.org) 

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, illetve azok lehetséges tüneteit észleled Magadon, mindenképpen kérd orvosod tanácsát a megfelelő gyógykezelés kiválasztásában!

Ha érdekelne még részletesebben a teljes értékű növényi étrend, ajánljuk figyelmedbe ingyenesen letölthető e-bookunkat, melyben röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)