időszakos böjt

Böjt, időszakos böjt, (intermittent fasting/IF) – valóban fogyaszt?

Böjt, időszakos böjt, (intermittent fasting/IF) – valóban fogyaszt?

A böjt nem egy újkeletű dolog, már a régi időkben is alkalmazták. Hippokratész is kezelt vele epilepsziás rohamot. Sok vallásban is megtalálható a böjtölés. Néhány példa: keresztények hús elhagyása Húsvét előtt, a muszlimok Ramadán ideje alatt nem esznek napfelkelte és napnyugta között, zsidóknál a jom kippur, egy 25 órás böjt. Ilyenkor az emberek befelé fordulnak, imádkoznak. A böjt egy spirituális tisztulás is, nemcsak testi, hanem szellemi, lelki is. A szervezet is ilyenkor egy kicsit fellélegzik. Tud a regeneráló folyamatokra koncentrálni.

Tulajdonképpen minden éjjel böjtölünk, és a reggelivel törjük meg a nem-evést. (Ez jól látszik az angol reggeli szón – break + fast). 

Mostanában nagyon divatos lett böjtölni, sokan fogyási céllal kezdenek bele. De valóban működik? Körbejártuk ezt a témát is, lássuk, mire jutottunk.

 

Mi is a böjt?

Bizonyos időn át nem veszünk magunkhoz egyáltalán táplálékot. Ez akár pár órától, naptól egészen hónapokig is tarthat. 

Nagyon fontos, hogy már egy egy napos böjt is fel tudja borítani a szervezetünket, ezért legyünk körültekintőek, főleg, ha valamilyen betegségünk van. Ne kezdjünk bele egyedül, felelőtlenül, mindenképp kérjük szakember segítségét.Ne vágjunk bele egyik napról a másikra.

Ha napi ötször ettünk – először térjünk rá a napi 3-szori étkezésre, és mikor ezt megszoktuk, haladjunk tovább. Kezdjünk egy 10-12 órás böjtöléssel. Így nem lesz túl nagy, hirtelen változás a szervezetünknek sem. 

Szintén nagyon fontos az is, hogy a böjt után mit eszünk az első napon, hogy ne terheljük túl hirtelen a szervezetet. 

Ami talán a legnagyobb probléma a böjttel, hogy nehezen fenntartható, sokáig nem bírjuk evés nélkül, előbb-utóbb hiánybetegségek alakulhatnak ki, ha nem pótoljuk az ásványi anyagokat, vitaminokat. 

Jó lehet azonban, ha egy életmódváltás következik utána – de ha ugyanúgy visszatérünk a rossz szokásainkhoz, semmit nem ért az egész.

 

Kiknek nem ajánlott semmiképpen?

  • fejlődésben lévő gyerekeknek
  • áldott állapotban lévő kismamáknak
  • kismamáknak, akik szoptatnak
  • kezeletlen pajzsmirigy túlműködés esetén
  • vese- , máj elégtelenségben szenvedőknek
  • cukorbetegeknek, inzulinrezisztenciásoknak

 

Időszakos böjt – Intermittent fasting (IF)

Manapság van a böjtnek egy nagyon divatos formája. Ez az időszakos böjt, amelynek több típusát is ajánlják. Nem olyan extrém, mint akár egy több napos léböjtkúra. 

Legelterjedtebbek:

  • váltott napokon böjtölés

egy nap böjt, egy nap normál étkezés. A böjtölős napokon csak kb. 500 kcal bevitel.

  • 5:2 böjtölés

5 nap normál étkezés, 2 nap böjtölés 

  • időkorlátos böjtölés

16:8, azaz  8 óra van amikor lehet enni, 16 óra böjt. Lehet akár pár nap a héten, vagy gyakrabban. Ez tolerható talán legkönnyebben, akár hosszabb távon is ki tudunk tartani mellette. Általában a reggelit hagyják ki, és délben esznek először – erről még beszélünk a későbbiekben. Nem ez a legjobb módszer.

De lehet tovább fokozni, 20:4 re, sőt, extrémebb esetben, akár napi egy étkezésre is le lehet redukálni a napi táplálékbevitelt. Ezt csak haladók próbálják ki.

Kutatások azt mutatták…

A leghatékonyabb, mindenféle szempontból az időszakos böjt azon fajtája, ahol egy időablak van az étel felvételére és legalább 12, de inkább 16 óra nem-evéssel telik.

Az is kiderült, hogy sokkal hatékonyabb, ha a táplálék nagyrészét reggelire és ebédre fogyasztjuk el, és este már nem, vagy kevesebbet, könnyebbet eszünk. Ez azért van, mert az a kalória, melyet reggel, délelőtt fogyasztunk el, jobban elég, mint amit este veszünk magunkhoz – ugyanis az idő múltával lassul az anyagcsere.

Tehát ne a reggelit hagyjuk ki, hanem a vacsorát.

Sajnos, az egy tévhit, hogy ha éhgyomorra edzünk, akkor a szervezet feltétlenül a zsírraktárokhoz nyúl először – a szervezetnek, agynak szénhidrátra van szüksége a működéshez, és ha ezt nem kapja meg kívülről, akkor nem a zsírokhoz nyúl, hanem a szervezetben megtalálható fehérjékhez, pl. izmokhoz, és azokat kezdi bontani.

Lehet-e fogyni vele?

Biztosan csökkenthető vele a kalóriabevitel – hiszen egy étkezés általában kimarad, vagy kevesebb a szokásosnál – emiatt fogyaszt is vagy segít a súlymegtartásban. 

A kutatások azt mutatják, hogy gyorsabban lehet fogyni böjtöléssel, de hosszú távon nem fogynak vele többet azok, mint akik a hagyományos kalória deficites módszert alkalmazzák. Napi 300-500 kalóriával ha kevesebbet eszünk, ugyanilyen hatást érhetünk el.

Ami még nagyon meglepő, hogy a kutatások alapján kiderült, hogy ugyan eleinte több kilót lehet leadni böjtöléssel az első pár hétben, mint a hagyományos kalóriakorlátozásos módszerrel, de mégis, az igazi zsírtartalma a leadott kilóknak kevesebb lesz böjttel – a test a saját fehérjéhez nyúl, önmagát égeti el. Még rosszabb lesz a helyzet, ha még edzünk is hozzá – a szervezet kénytelen még több saját fehérjét felhasználni – a bevitt szénhidrát hiányában. Már akkor sokkal jobb lesz a helyzet, ha egy kis szénhidrátot viszünk be az edzéshez. 

Azt is kimutatták a kutatások, hogy a böjtölőknél a súlycsökkenés fele lesz csak a zsírraktárakból. Míg ez a hagyományos módszert folytatók körében ez az érték magasabb volt.

Érdekes tényt: aki elegendő zsír réteggel rendelkezik, akár 382 napig is kibírhatja anélkül, hogy bármennyit is enne, de vitaminok híján nem maradna sokáig életben.

 

Összefoglaló

Jó megoldás lehet azoknak a 16:8 időszakos böjt, az esti étkezés kihagyásával, redukálásával, akiknek kell egy szabályrendszer. Így könnyebben esznek kevesebbet – ki van zárva a tv előtti nassolás lehetősége, az esti nagy lakomák.

De fontos tudni, hogy ugyanilyen eredmény érhető el TÉNÉ-vel (teljes értékű növényi étrend), és a napi tucat tartásával, egy napi 300-500 kcal kevesebb bevitellel,mint amennyit a szervezet igényelne. (A cikk végén találsz egy ingyenes e-bookot, mely tartalmaz egy összefoglalót a TÉNÉ-ről és a napi tucatról.)

Tehát ez teljesen egyénfüggő, hogy kinek melyik könnyebben kivitelezhető, betartható. Nem vagyunk egyformák, lehet, Neked pont ez segít. Igazából a böjt csak akkor válik be hosszú távon, ha egy életmód váltás kíséri, és utána is egészségesebben eszünk. Tehát nem egy óriási habzsolással folytatjuk a böjt időszakot.

 

 

Az itt elhangzott és látott információk saját tanulmányaink, tapasztalataink, amerikai orvosok ajánlásai, tudományos munkái alapján lettek összeállítva.(nutritionfacts.org) 

Ha bármilyen betegségben szenvedsz, illetve azok lehetséges tüneteit észleled Magadon, mindenképpen kérd orvosod tanácsát a megfelelő gyógykezelés kiválasztásában!

 

Ha érdekelne még részletesebben a teljes értékű növényi étrend, ajánljuk figyelmedbe ingyenesen letölthető e-bookunkat, melyben röviden összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat.

 

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)