ami vegán egészséges is vegánblog

Ami vegán az egészséges is?

Ami vegán az egészséges is?

Ami vegán, az egészséges is?

Egyre több terméken jelenik meg a vegán logó. Ráébredtek a gyártók, hogy ezzel a kis sárga-zöld felirattal piaci előnyre tehetnek szert, ezzel kitűnhetnek a versenytársak közül.

Olyan termékre is ráteszik, amelyek mindig is vegánok voltak, de ez most trendi, és haladni kell a korral.

Kicsit olyan jelenség ez most, mint pár éve a gluténmentesség.

Mivel a valódi gluténérzékenyeknek jó pár éve nem nagyon volt választási lehetőségük, mint maguknak főzőcskézni, sütögetni, egy sokkal egészségesebb étrendet folytattak, így általában nem voltak súly- és egyéb egészségügyi problémáik. DE: Nem a gluténmentes ételek miatt, hanem a tudatos táplákozásnak köszönhetően!

A szemfüles üzletemberek felismerték, hogy új piaci lehetőségek nyíltak. El is kezdték ontani a gluténmentes termékeket az üzemekben. Ez persze bizonyos szempontból jó, hiszen nagyban megkönnyítették egy gluténra érzékeny személy életét. A baj, hogy a cukorban, zsírban, sok ízfokozóban nincs glutén, ezért egy termék attól, hogy gluténmentes, nem feltétlenül egészséges.

Sokan estek abba a hibába, hogy indokolatlanul áttértek a gluténmentes diétára, fogyási céllal. Hiszen aki nem eszik glutént, az vékony. Plusz a paleo diéta is rásegített a témára.

Sajnos, sokan csalódtak, hiszen nemhogy fogytak, még talán híztak is, egészségügyi állapotuk sem mutatott javulást. Ugyanis attól, hogy valami gluténmentes, attól még lehet értéktelen étel, tele finomított liszttel, cukorral, zsírral, olajjal. Nemhogy egészséges, kifejezetten káros.

Ugyanez folyik most a vegán fronton.

Régebben, aki vegán volt, nem volt más választása, magának főzött. Étkezéseinek nagy részét friss zöldségekkel és gyümölcsökkel tudta megoldani. Ennek köszönhetően vékony volt /lett. Valószínűleg ezért is terjedt el a köztudatban, hogy a vegánok tápanyaghiányosak, nem jutnak elég fehérjéhez, vitaminhoz.

Azt talán kezdik elhinni a kutatási eredményeknek, hogy nincs így, ráadásul ezzel egy időben egyre többet hallani a klímaváltozásról, az állattenyésztés negatív hatásairól, embertelen körülményeiről, és ezeknek köszönhetően egyre nagyobb az érdeklődés a vegán/ növényi alapú életmód iránt.

Mint pár éve a gluténmentes diétától, most a vegánságtól várják az emberek, hogy majd lefogynak, egészségesek lesznek.

De köszönhetően a leleményes élelmiszergyártóknak, a piacon őrületes gyorsasággal jelennek meg a vegán alternatívák, a műhúsok, műsajtok és társaik.

Természetesen ennek vannak előnyei is.

  • többen merik kipróbálni a vegán életmódot, hiszen nem kell lemondani kedvenc ételeikről
  • biztos sok embernek megkönnyítheti az átállást az állati alapú táplálkozásról a növényi táplálkozásra – nem megy mindenkinek egyik napról a váltás, olyankor ez egy szuper lehetőség
  • megkönnyítheti a rohanó hétköznapokat, mikor nincs idő főzni
  • nem kell kimaradni a társas programokból, egyre több étterem, gyorsétterem gondol a vegánokra
  • az is igaz, hogy az embereknek az evés már egy élvezeti forrás, nem csupán az egyik létfenntartó eszköz – köszönhetően ezeknek az ételeknek, ettől sincs megfosztva az emberiség
  • ezen termékek előállítása sokkal kevésbé terheli, szennyezi a környezetet, sokkal fenntarthatóbb

 

Azt azonban érdemes szem előtt tartani, hogy a vegánok nem azért lettek vékonyak és egészségesek csak, mert nem ettek állati eredetű élelmiszereket, hanem mert nem ettek feldolgozott, agyon finomított ételeket.

Persze, sokan csak azért választják a vegánságot, mert szeretik az állatokat, vagy szívükön viselik a bolygó jövőjét.

Csak úgy látszik, mintha nem lennének az emberek tudatában annak, hogy mi van jó hatással az egészségükre és mi nem.

Persze, ha néha-néha valaki megeszik egy vegán hamburgert, hot dogot, pizzát, bármit, nem lesz baja, de figyeljünk oda, hogy ne csak ezeken éljünk! A chips, a kekszek, az alkohol, a kóla, az agyonfinomított szójafehérje, borsófehérje, stb., hiába vegánok /növényi alapúak, nem egyeztethetőek össze az egészséges életmóddal!

Csodálatos, ha teszel a Földért, a közös, szebb jövőért, az állatokért, de szeresd Magad is legalább ennyire!

Táplálkozz tudatosabban: több zöldség, gyümölcs, hüvelyes, magok, és minél kevesebb feldolgozott, finomított élelmiszer, cukor, olaj! Ezzel tehetsz a legtöbbet másokért, de legfőbbképpen Magadért!

 

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)