5+1 dolog vegánságról veganblog

5+1 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt a vegánság mellett döntesz

5+1 dolog, amit feltétlenül tudnod kell, mielőtt a vegánság mellett döntesz

Ezzel a cikkel azoknak szeretnénk segíteni, akik még csak fontolgatják, hogy elhagyják az állati eredetű termékeket.

Természetesen, több, mint öt dolgot is el lehetne mondanunk, hogy miknek is kell a tudatában lennie valakinek, ha úgy dönt, hogy növényi üzemmódra vált. Mi ezeket tartottuk a legfontosabbnak.

 

  1. Az első, és amely tulajdonképpen a legfontosabb mind közül, a MIÉRTed. Miért akarsz vegán lenni? Ez egy nagyon fontos kérdés, hiszen csak akkor tudsz majd kitartani emelett az életmód mellett, ha erre tudod a választ. Keresd meg, hogy mi az, ami Téged igazán vonz a vegánságban. Mindenkit más foglalkoztat, mindenkinek más a fontos. Az sem baj, ha Neked teljesen más indokaid vannak. Nem is feltétlenül kell ezeket megosztanod másokkal. Csak az tud motiválni, amit a sajátodnak érzel. Tehát semmiképpen ne azért kezdd el kerülni állati eredetű termékeket, mert valaki más azt mondta. Ha nem jön belülről a késztetés, csak egy kínszenvedés lesz az egész.
  2. Nem feltétlenül fogsz lefogyni. A vegánság maga, nem egy diétás módszer. Lehet úgy is enni vegánként, hogy akár meg is hízol. (Meg persze úgy is, hogy lefogysz.) Ez mindenkinek a saját döntése. Nagyon sok feldolgozott, lisztes, cukros, pálmaolajos, margarinos, kókuszzsíros, stb. élelmiszer, ital van, mely ugyan vegán, de diétásnak és egészség-támogatónak egyáltalán nem nevezhető. (ezeket nem is ajánljuk rendszeres fogyasztásra)
  3. Nyugodtan haladhatsz a saját tempódban! Nem kell egyik pillanatról a másikra hardcore vegánná válnod! Senkinek nem tartozol beszámolási kötelezettséggel. Nem baj, ha néha-néha a kezdetekben hiba csúszik a rendszerbe. Előfordulhat, hogy még nem leszel elég tájékozott, és olyat is megeszel, amiről azt hiszed, hogy vegán, és később kiderül, hogy mégsem az. És akkor mi van? Legközelebb majd jobban figyelsz. Az is lehet, hogy nem fog azonnal menni, hogy az addig kedvenc ételeidről lemondj. Valószínű, hogy eleinte nem lesz könnyű, nehézségekbe ütközöl, hibázol. Ez teljesen normális, emberek vagyunk, senki sem tökéletes.
  4. Válts fokozatosan! Ahogy feljebb írtuk, nem kell azonnal fejest ugranod a mélyvízbe! Kezdj kisebb változtatásokkal! A szervezetedet is kevésbé viseli meg az átállás. Kezdd csökkenti a hús fogyasztását, közben kezdj el több zöldséget, hüvelyest enni! Kóstolj meg számodra új ételeket! Kísérletezz! (Mi beleestünk abba a hibába, hogy nagyon hirtelen váltottunk, – de annyira erős volt bennünk az elhatározás, hogy nem tudtuk a fokozatosság elvét betartani, és meg is éreztük.)
  5. Mindenképp szedj B12 vitamint! Ez az egyetlen, amihez sehogy sem tudsz hozzájutni, sem elegendőt előállítani, ha tisztán vegánul eszel. (Halkan megjegyezzük, hogy sok húsevő is B12 hiányban szenved, csak nem is tud róla) A B12 vitamint a talajban és az állatok (az ember is) bélrendszerében élő mikroorganizmusok állítják elő. Manapság olyan higiénikus környezetben élünk, köszönhetően a permetezőszereknek, rovarirtóknak, fertőtlenítő szereknek, hogy csak viszonylag ritkán kerülünk közvetlen kapcsolatba a földből származó B12-t termelő baktériumokkal.

+1 Mindenféle urbánus legenda, tévhit kering a vegán életmód negatív hatásairól, a vegánokról. (ezekről itt olvashatsz bővebben: link) Készülj fel a tipikus kérdésekre, és jó, ha felkészülsz a válaszokkal is. Ne hagyd Magad lebeszélni, biztos lesznek barátaid, rokonaid, akik teljes jóindulatból meg akarnak majd győzni, hogy milyen rossz lesz Neked, hús nélkül amúgy sem lehet élni, le fogsz épülni, stb.

Szerencsére, ezekből egy szó sem igaz, valójában nagyon sok pozitív változást hoz magával egy ilyen döntés! Kezdj bele bátran!

Ha bármilyen kérdésed van, recepteket gyűjtenél, gyere a csoportunkba a Facebookra (link), tedd fel kérdéseidet, egy nagyon segítőkész kis csapat jött össze. Várunk szeretettel

Facebook Twitter Google+

Kapcsolódó bejegyzés(ek)