ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!
Elkészítés
- 1.ha nem savanyított leveleid vannak: lásd a leírás végén
- 2.kevés vízen/ magvajon kezdjük el sütni/ párolni a padlizsán kockákat – ha nem használunk olajat, pici tahinit tehetünk alá, hogy süljön (opcionális) - mi vízen dinszteltük
- 3.tegyük hozzá az összevágott hagymát, fokhagymát, süssük azzal is
- 4.öntsünk alá pici vizet, fedjük le, és pároljuk meg – mikor megpuhult, tegyük félre
- 5.egy tálban keverjük össze a babot (ne turmixoljuk, krumplitörővel zúzzuk össze), főtt rizst, fűszereket, (babérlevél kivételével) és a hagymás, „füstölt” padlizsánkockákat – ezzel meg is van a töltelékünk
- 6.a káposztaleveleket mossuk le, ha nem szeretjük nagyon savanyúan majd vágjunk le az erekből, ahol vastagok, hogy lapos legyen
- 7.a lábas aljába tegyük bele a savanyúkáposzta felét, tegyünk rá 2-3 db babérlevelet, borsozzuk, szórjunk rá kevés pirospaprikát, keverjük össze
- 8.kezdjünk el batyukat készíteni a káposztalevelekből és a töltelékből – kb. evőkanálnyi tölteléket helyezzünk a levél közepébe, tekerjük fel, két végét gyűrjük be - ha túl nagy a levél, nyugodtan vágjuk több felé
- 9.szorosan tegyük a csomagokat egymás mellé, majd egymás fölé – közé tegyünk babérlevelet
- 10.a batyuk tetejére halmozzuk fel a maradék savanyúkáposztát
- 11.szórjuk meg azt is kevés köménnyel, borssal, paprikával, tegyünk rá babérlevelet, néhány kanál paradicsompasztát
- 12.öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje
- 13.lassú tűzön főzzük kb. 1-1,5 órát, h a káposzta megpuhuljon – közben ne kevergessük, csak rázogassuk
- 14.tálaljuk kesuföllel/ vegán tejföllel
- 15.ha nem savanyított leveleink vannak: vagdossuk be /szúrjuk meg egy nagy késsel a torzsánál függőlegesen a káposztánkat, majd tűzzük fel egy húsvillára a torzsánál; egy akkora edényben forraljunk vizet kevés sóval, amibe belefér a fej káposztánk – mikor forr, tegyük bele, majd 3-4 percig főzzük, mikor letelt, a húsvillánál fogva óvatosan emeljük ki egy nagy tálcára, és fejtsük le a leveleket – ha már nem jönnek le könnyen, megint helyezzük vissza pár percre a forró vízbe – ezt addig ismételjük, míg elegendő levelünk lesz
- 16.bátrabban sózhatunk egy kicsit, ha nem savanyított leveleket használunk, hiszen azok eleve sósabbak
Visszajelzés a receptről
No reviews for this Repice
Hozzávalók
- 10-15 db savanyított káposztalevél vagy egy fej káposzta - savanyított káposztafejből inkább 2 db
- 3 konzerv vörösbab lecsepegtetve, összetörve vagy 4,5 bögre (bögre =2,3dl) főtt bab összetörve
- 700 g főtt rizs (mi kerekszeműt használtunk, jobban tapad, krémesebb)
- 1 db padlizsán meghámozva, nagyon apró kockákra vágva, bepácolva sóval, folyékony füsttel egy éjszakára– ettől lesz jó füstös íze a töltött káposztának
- 2 fej hagyma apróra vágva, 3-4 gerezd fokhagyma átpasszírozva
- kb. 1-1,5 kg savanyúkáposzta leszűrve – ha túl savanyú/sós, öblítsük ki
- 4-5 db babérlevél
- só, bors, (füstölt) pirospaprika, őrölt kömény
- néhány evőkanál paradicsompaszta (házi a legjobb)
- 1 kiskanál tahini/magvaj (elhagyható)