Vegán gulyás leves csipetkével

Igazi hagyományos, magyar étel a gulyás leves. Apósom receptjét veganizáltuk. Mi nagyon elégedettek voltunk az eredménnyel. Házi csipetkét is készítettünk hozzá.

Hús helyettesítésre több lehetőség is van. Egyszerűen valamilyen babfélét teszünk hozzá. Ez esetben a főtt/konzerv babot az utolsó 10 percben tegyük hozzá a leveshez, és főzzük össze vele. Gombát, tofut, tempeht is használhatunk. Nem teljes értékű megoldások lehetnek: szejtán (ez glutént tartalmaz!) felkockázva, szójakocka, borsófehérje kocka.

Mi most tofut használtunk, kicsit befűszereztük, majd sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöttük.  Aki nem szeretne szóját fogyasztani, készítse pl. csicseriborsóval.

Aki nem ehet chia/lenmagot, főzzön hozzá tésztát.

 

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát kevés vízen /olajon – vízen teljesértékű
  • 2.adjuk hozzá a fűszereket, keverjük át - érdemes lehúzni a melegről, nehogy megégjen
  • 3.tegyük hozzá a zöldségeket (krumplit még nem), kicsit dinszteljük meg
  • 4.öntsük fel vízzel, adjuk hozzá az ételízesítőt
  • 5.főzzük puhára a zöldségeket fedő alatt közepes fokozaton
  • 6.mikor már a zöldségek félig megpuhultak, tegyük hozzá a krumplit is a leveshez
  • 7.miközben puhulnak a zöldségek, készítsük el a csipetkét
  • 8.egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval és az őrölt chiamaggal (ne sajnáljuk belőle a sót, inkább picit sós legyen)
  • 9.adjunk hozzá apránként annyi vizet, hogy egy keményebb tésztát kapjunk (ha túl puha lett, tegyünk hozzá még pici lisztet)
  • 10.belisztezett kézzel csipdessük szét apró darabokra a tésztát, folyamatosan lisztezzük, hogy ne ragadjanak össze
  • 11.tegyük félre, míg meg nem puhulnak a zöldségek
  • 12.utána készítsük el a tofu kockákat is: keverjük össze a szójaszószunkat a fűszerekkel, a borssal, köménnyel, füstölt pirospaprikával, kurkumával,majd öntsük rá a felkockázott tofura, kicsit hagyjuk állni, majd forrólevegős sütőben/ hagyományos sütőben süssük meg 180 fokon 15-20 perc alatt - ettől kicsit rágósabb lesz az állaguk - ezt is tegyük félre
  • 13.mikor már majdnem kész a leves, tegyük a csipetkét is a forrásban lévő levesbe, nem baj, ha egy kis liszt is beleszórodik (de külön edényben is kifőzhető enyhén sós vízben, ki hogyan szereti) - pár perc alatt meg is fő
  • 14.utoljára tegyük hozzá a tofu kockákat, azzal is forraljunk egyet a levesünkön

Hozzávalók

  • 2 fej hagyma - apróra vágva
  • 2-3 gerezd fokhagyma - apróra vágva
  • 3-4 db közepes sárgarépa - felkarikázva
  • 1 kisebb fehérrépa - felkarikázva
  • 1 kis darab zeller - felkockázva
  • 3-4 szem közepes krumpli - felkockázva
  • 1 db paradicsom - négybe vágva
  • 1 db tv paprika - félbe vágva
  • ízlés szerint erős paprika
  • 1 kiskanál só
  • 1-2 evőkanál mindenmentes ételízesítő
  • ⅛ kiskanál bors, kurkuma
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • 1-2 evőkanál őrölt piros paprika,( ebből ¼-e lehet füstölt pirospaprika)
  • 1-2 kiskanál folyékony füst
  • kb. 2-2,5 l víz
  • Húspótlásra:
  • 2 kis tömb füstölt tofu
  • 2 evőkanál (gluténmentes) szójaszósz
  • ½ kiskanál füstölt pirospaprika, kömény, ⅛ kiskanál bors, kurkuma,

Csipetkéhez:

  • 100 g hajdina liszt / köles liszt / teljes kiőrlésű búzaliszt (ez glutén tartalmú!)
  • 2 púpos kiskanál őrölt! chiamag /lenmag
  • víz