Étrend adat(ok)
5-6 adag
60 perc
60 perc
Elkészítés
- 1.dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát kevés vízen /olajon – vízen teljesértékű
- 2.adjuk hozzá a fűszereket, keverjük át - érdemes lehúzni a melegről, nehogy megégjen
- 3.tegyük hozzá a zöldségeket (krumplit még nem), kicsit dinszteljük meg
- 4.öntsük fel vízzel, adjuk hozzá az ételízesítőt
- 5.főzzük puhára a zöldségeket fedő alatt közepes fokozaton
- 6.mikor már a zöldségek félig megpuhultak, tegyük hozzá a krumplit is a leveshez
- 7.miközben puhulnak a zöldségek, készítsük el a csipetkét
- 8.egy tálban keverjük össze a lisztet a sóval és az őrölt chiamaggal (ne sajnáljuk belőle a sót, inkább picit sós legyen)
- 9.adjunk hozzá apránként annyi vizet, hogy egy keményebb tésztát kapjunk (ha túl puha lett, tegyünk hozzá még pici lisztet)
- 10.belisztezett kézzel csipdessük szét apró darabokra a tésztát, folyamatosan lisztezzük, hogy ne ragadjanak össze
- 11.tegyük félre, míg meg nem puhulnak a zöldségek
- 12.utána készítsük el a tofu kockákat is: keverjük össze a szójaszószunkat a fűszerekkel, a borssal, köménnyel, füstölt pirospaprikával, kurkumával,majd öntsük rá a felkockázott tofura, kicsit hagyjuk állni, majd forrólevegős sütőben/ hagyományos sütőben süssük meg 180 fokon 15-20 perc alatt - ettől kicsit rágósabb lesz az állaguk - ezt is tegyük félre
- 13.mikor már majdnem kész a leves, tegyük a csipetkét is a forrásban lévő levesbe, nem baj, ha egy kis liszt is beleszórodik (de külön edényben is kifőzhető enyhén sós vízben, ki hogyan szereti) - pár perc alatt meg is fő
- 14.utoljára tegyük hozzá a tofu kockákat, azzal is forraljunk egyet a levesünkön
Hozzávalók
- 2 fej hagyma - apróra vágva
- 2-3 gerezd fokhagyma - apróra vágva
- 3-4 db közepes sárgarépa - felkarikázva
- 1 kisebb fehérrépa - felkarikázva
- 1 kis darab zeller - felkockázva
- 3-4 szem közepes krumpli - felkockázva
- 1 db paradicsom - négybe vágva
- 1 db tv paprika - félbe vágva
- ízlés szerint erős paprika
- 1 kiskanál só
- 1-2 evőkanál mindenmentes ételízesítő
- ⅛ kiskanál bors, kurkuma
- 1 kiskanál őrölt kömény
- 1-2 evőkanál őrölt piros paprika,( ebből ¼-e lehet füstölt pirospaprika)
- 1-2 kiskanál folyékony füst
- kb. 2-2,5 l víz
- Húspótlásra:
- 2 kis tömb füstölt tofu
- 2 evőkanál (gluténmentes) szójaszósz
- ½ kiskanál füstölt pirospaprika, kömény, ⅛ kiskanál bors, kurkuma,
Csipetkéhez:
- 100 g hajdina liszt / köles liszt / teljes kiőrlésű búzaliszt (ez glutén tartalmú!)
- 2 púpos kiskanál őrölt! chiamag /lenmag
- víz
- só