Vegán bacon – padlizsánból

Nagyon szeretjük a füstös, sós ízt, nagyon jól kiegészít sok ételt. Bacon-nel bármilyen fogást „fel lehet turbózni”.
Szerencsére hasonló ízhatást érhetünk el a padlizsánból készült szalonnával is, és még az állagot is hozza. Keverhetjük salátákba, tésztákhoz, töltelékekhez, gombócokhoz, stb.
Mindössze egy kis folyékony füstre, sóra, és egy éjszakára van szükségünk. Ha gyorsabban van rá szükségünk, pár óra pácolás is megteszi.
TIPP: akár „kakastaréjt” is készíthetünk, akkor hagyjuk rajta a héját mindenképp, vágjunk szeletet belőle, vagdossuk be, és úgy pácoljuk, és süssük.

Ha azt szeretnénk, hogy teljesértékű legyen, magvajon, szójaszószon/tamarin, alaplén pirítsuk, ne olajon.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.a padlizsándarabokat alaposan sózzuk meg, fújjuk be folyékony füsttel (ne sajnáljuk), keverjük össze alaposan, majd jól zárható edényben helyezzük a hűtőbe egy éjszakára
  • 2.másnap, egy serpenyőben süssük / pároljuk puhára – eleinte érdemes a fedőt is rátenni – pici vizet is tehetünk alá, ha nem puha még, de már megégne
  • 3.használhatunk kevés olajat (de az nem teljes értékű) vagy egy kiskanál tahinit/ magvajat vízzel felhígítva, hogy süljön is padlizsán - (mi tamarival szoktuk készíteni) - mikor már puha is, kicsit barnás is, akkor van kész
  • 4.keverjük hozzá bátran bármilyen fogáshoz, amihez illik ez a füstös, sós íz

Hozzávalók

  • 1 db padlizsán (mi meghámoztuk, de nem muszáj) kis kockákra vágva
  • folyékony füst