Szeletelhető, reszelhető vegán cheddar sajt

Íme egy újabb sajt alternatíva, ami szeletelhető, reszelhető. Egészséges összetevőkből készült, olajmentes (!). Gyorsan és könnyen elkészíthető. Nem olvadós, viszont pizza feltétként is használható (a sütés végén javasolt).

Fogyni vágyók mértékkel fogyasszák magas zsírtartalma miatt.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.tegyük a kesudiót, 1/3 bögre vizet, rizsecetet (almaecetet), tahinit, sót, fűszereket, sörélesztőpelyhet a turmixgépbe, és működtessük addig, amíg teljesen sima lesz - majd tegyük félre
  • 2.tegyük az 1 bögre vizet és az agar-agar port egy serpenyőbe, és kezdjük el melegíteni, folyamatosan kevergetve, míg felforr
  • 3.1 percig forraljuk, végig kevergetve, majd 1 perc elteltével vegyük le a tűzről, és öntsük a turmixgépbe, majd kapcsoljuk be a gépet, hogy jól összedolgozza
  • 4.gyorsan öntsük a keveréket a kikészített formákba
  • 5.tegyük a hűtőbe néhány órára, hogy megdermedjen
  • 6.fordítsuk fejjel lefelé egy tányérra, hogy ki tudjuk szedni

Hozzávalók

  • 150 g / 1 bögre (=2,3dl) nyers kesudió – nem feltétlenül kell beáztatni
  • 1/3 bögre víz
  • 1 evőkanál rizsaecet/almaecet - vész esetén citromlé is jó
  • 1/4 bögre (60 g) tahini
  • 1 teáskanál só, pici bors
  • 1/2 teáskanál füstölt pirospaprika
  • 1/4 bögre sörélesztőpehely
  • 1 teáskanál fokhagymapor és hagymapor
  • 1 bögre víz
  • 1 evőkanál agar-agar