Recept megosztása

Szejtán steak

FONTOS: ez a recept a NEM gluténmentes!!! Aki kerüli a glutént, semmiképpen ne egyen ilyet.
Azt is érdemes tudni, hogy a szejtán nem teljesértékű táplálék. De sokaknak jól jöhet, mikor még csak ismerkednek a vegán étrenddel, vagy néha napján, mikor kicsit ki akarunk rúgni a hámból. Az azonban tény, hogy ez a búzahúsból készült steak nagyon finom, és nagyon hasonlít az állaga a húséhoz. Ráadásul nagyon könnyen elkészíthető.
Az elkészítéshez szükség van olyan edényre, szűrőre, amiben gőz felett párolni tudunk. A sütéshez használhatunk egy kevés magvajat, vagy növényi olajat. Grillen is megsüthető.

Étrend adat(ok)

4 adag
10 perc előkészülés + 20 perc párolás + 10 perc sütés

ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.tegyünk fel egy vízzel félig feltöltött lábast, és kezdjük el melegíteni
  • 2.a búzasikér kivételével !!! késes aprítóban dolgozzuk össze teljesen simára a steak összetevőit
  • 3.egy tálban gyúrjuk össze a búzasikért a többi, már összedolgozott hozzávalóval
  • 4.2 percnél tovább ne gyúrjuk, különben rágós, kemény lesz a steakünk
  • 5.formáljunk belőle egy laposabb korongot – kb. kisebb pizza formát
  • 6.vágjuk 4 felé, és óvatosan lapogassuk el, de ne túl erősen, hiszen az is gyúrásnak számít
  • 7.helyezzük úgy a pároló edénybe, hogy minél kevésbé legyenek átfedésben (aki szeretné, alufóliába is csomagolhatja, és úgy párolhatja - mi kipróbáltuk mind a két módon, de nem igazán volt különbség)
  • 8.pároljuk fedő alatt 20 percig – meg fognak jól duzzadni
  • 9.közben készítsük el a pácot – egyszerűen keverjünk össze minden hozzávalót egy tálban
  • 10.miután letelt a 20 perc, forgassuk meg a szejtán szeleteket a pácban, és egy serpenyőben süssük mind a két oldalukat pirosra pár perc alatt

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Szejtán steak?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók 4 nagy szelethez

  • ¾ bögre (bögre=2,4dl) főtt, lecsepegtetett csicseriborsó
  • 120 ml víz
  • 1 evőkanál folyékony füst
  • 130g (cukormentes) ketchup
  • 1 evőkanál mustár
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 kiskanál hagymapor, fokhagymapor
  • ½ kiskanál oregánó
  • ½ kiskanál csemege pirospaprika, füstölt pirospaprika
  • ¼ kiskanál bors, kurkuma, őrölt kömény
  • 1/8 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 265g búzasikér (kb. 1 és ¾ bögre, de ajánlott mérleggel kimérni)

Hozzávalók a páchoz

  • 4 evőkanál cukormentes ketchup
  • ¼ bögre szójaszósz
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • ½ kiskanál fokhagymapor, hagymapor
  • ½ kiskanál pirospaprika, füstölt pirospaprika
  • 1/8 kiskanál bors
  • 2 evőkanál eritrit – vagy más édesítőszer
  • 1 evőkanál folyékonyfüst