Recept megosztása

Zellerből sonka-pótló

Húsvétra terveztem ezt a a receptet. Igazán bíztatóan nézett ki, mikor kész lett, tényleg nagyon hasonlított egy pácolt sonkára ez a zellergumó. Nem sajnálva az időt, főztem, sütöttem, kenegettem. Tény, valós munka nem sok volt vele, de pár órám elment rá. Büszkén fotózgattam, hogy milyen menő lett. De kóstoláskor nagyon csalódott voltam, mert nem azt kaptam, amire számítottam.Ugyan finom volt, de főtt zellerízen kívül mást nem adott ez a csoda. Nem azt mondom, hogy rossz volt, de sem elég füstös, sem elég sós, fűszeres íze nem volt. 

Lelkes zeller kedvelők esetleg próbálják ki több fűszerrel, füsttel… Vagy akik szeretnék megtréfálni párjukat… Úgyis idén húsvét hétfő most április elejére esik. 

4 adag
2 óra

ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.hámozzuk meg a zellergumót, ne daraboljuk fel, hanem késsel pár milliméter mélyen vágjuk be rácsosan
  • 2.egy nagy lábasba tegyünk vizet, tegyük bele a fűszereket (só, bors, kurkuma, gyömbér, fokhagymapor, mindenmentes ételízesítő, koriander), a hagymát, folyékonyfüstöt, és a zellert
  • 3.főzzük közepes fokozaton fedő alatt - forrástól számítva kb. 30 percig
  • 4.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  • 5.közben készítsük el a pácot - turmixoljuk össze vagy keverjük össze alaposan a folyékonyfüstöt, balzsamecetet, sót, borsot, kurkumát, szerecsendiót, gyömbérport, mindenmentes ételízesítőt,
  • 6.narancslevet, főzőlevet, lekvárt
  • 7.mikor teljesen megpuhult a zeller, csepegtessük le, helyezzük át egy sütőedénybe, majd kenjük be egy ecset segítségével a páccal
  • 8.süssük 180 fokon 10 percig, majd vegyük ki, és kenjük át újra
  • 9.megint 10 perc sütés, átkenés és még 10 perc sütés - összesen 30 perc sütés
  • 10.fogyaszthatjuk melegen vagy hidegen

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Zellerből sonka-pótló?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb fej zellergumó - kb. 900 g
  • Főzőléhez:
  • víz
  • 2 babérlevél
  • 1 egész vöröshagyma - negyedekbe vágva
  • 1 kiskanál só
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma, szerecsendió, gyömbérpor
  • 1/2 kiskanál koriandermag
  • 1/2 kiskanál fokhagymapor vagy 4-5 gerezd fokhagyma
  • 1-2 evőkanál folyékonyfüst
  • 3 evőkanál mindenmentes ételízesitő

Páchoz :

  • 1 kiskanál folyékonyfüst
  • 1 kiskanál balzsamecet
  • 1 /4 kiskanál só, 1/8 kiskanál bors, kurkuma, szerecsendió, gyömbérpor
  • 1 kiskanál mindenmentes ételízesitő
  • 2 kis db narancs kifacsart leve
  • néhány evőkanál a zeller főzőlevéből
  • 3-4 evőkanál (cukormentes) lekvár - áfonya vagy szilva