Recept megosztása

Vegán rántott hal

Sokaknál hagyomány a karácsonyi menü részeként rántott halat felszolgálni. Erre is hoztunk egy #vegán #teljesértékű #gluténmentes #olajmentes változatot. Igazán elégedettek vagyunk az eredménnyel. Bátran próbáljátok ki Ti is.
Annyival számolni kell, hogy legalább egy éjszakán át pácolni kell.
Mi sütőben, olaj nélkül sütöttük, hogy teljesértékű legyen.  Fogyaszthatjuk pl. tartár mártással, krumplipürével. Még egy kis frissen facsart citromlevet is csepegtethetünk rá.

1-2 adag
előkészítés 30 perc + 12 óra pácolás + 30 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.vágjuk 2 vastagabb szeletté vízszintesen a tofu tömbünket, és helyezzük papírtörlők/konyharuhák közé, majd tegyünk rá egy vágódeszkát, és helyezzünk rá súlyt (pl. vízzel megtöltött lábast)
  • 2.préseljük a tofut legalább egy fél órán keresztül, hogy eltávozzon belőle a folyadék
  • 3.közben készítsük el a páclevet - keverjük össze a vizet, szójaszószt/tamarit, citromlevet, fűszereket
  • 4.mikor befejeztük a tofu préselését, kicsit vagdossuk be a felületét, hogy jobban át tudja járni a páclé, ill. jobb legyen az állaga - fektessük 2 fakanál /evőpálcika közé a tofu szeletet, és ferdén, sűrűn vagdossuk be a felületét - a fakanalak megakadályozzák, hogy átvágjuk teljesen
  • 5.helyezzük a páclébe a tofu szeleteket - és legalább egy éjszakán át hagyjuk pácolódni őket a hűtőben
  • 6.mikor úgy gondoljuk, hogy eleget pácolódott, készüljünk fel a "kirántásra" - melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral
  • 7.vegyük ki a pácléből a tofu szeleteket, és helyezzünk rájuk egy- egy nori lap darabot, az érdes felével lefelé, mely pont befedi az egyik felüket - ollóval tudjuk formára vágni - pár percig várjunk, hogy jól ráragadjanak
  • 8.addig készüljünk elő a panírozáshoz - keverjük össze a nedves részhez a növényi tejet, mustárt, csicseriborsólisztet,- sűrű palacsinta tészta állaga legyen - a szárazhoz a zsemlemorzsát a fűszerekkel
  • 9.mikor szépen ráragadtak az algalapok a tofuszeletekre, óvatosan panírozzuk be őket - mártsuk a lisztes-növényi tejes keverékbe, majd a morzsás keverékkel is fedjük be helyezzük a sütőlapra, és 180 fokon légkeveréssel kb.15 perc alatt süssük őket aranybarnára

Hozzávalók "tofu halhoz"

  • 1 tömb tofu (lehet füstölt is)
  • 2 evőkanál szójaszósz/tamari
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1/4 bögre (bögre =2,3dl) víz
  • 1/4 kiskanál fokhagymapor, hagymapor
  • 1 norilap

Bundához

  • 1/2 bögre csicseriborsóliszt - pl. zabliszttel, kölesliszttel, hajdina liszttel helyettesíthető
  • 1/2 - 3/4 bögre natúr növényi tej
  • 1 kiskanál dijoni mustár
  • csipet só, 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 1/4 kiskanál fokhagymapor, hagymapor
  • 1/2 - 1 bögre teljeskiőrlésű (gluténmentes) zsemlemorzsa