Thai ananászos sült rizs | Vegán Blog - Vegán receptek, receptkönyv

Thai ananászos sült rizs

Ma egy izgalmas receptet hoztunk Nektek. Egzotikus ízvilágú sült rizst készítettünk. Nagyon gyorsan, egyszerűen elkészíthető. Ha van néhány adag főtt rizsünk, pillanatok alatt ezt a finomságot varázsolhatjuk az asztalra. A recept olajmentes, gluténmentes, teljesértékű. Ha még táplálóbbra szeretnénk, tehetünk hozzá sült tofut is kiegészítésképpen.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.ha nincs készen rizsünk, kezdjünk azzal, hogy odateszünk főni rizst
  • 2.a szójaszószon dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát
  • 3.tegyük hozzá az ananászt, és karamellizáljuk meg pár perc alatt
  • 4.utána adjuk hozzá a borsót (ha friss vagy fagyasztott, pici vízzel fedő alatt pároljuk puhára)
  • 5.tegyük hozzá a rizst, a lecsepegtett mazsolát, és pirítsuk össze
  • 6.közben pirítsuk meg a szezámmagot (olaj nélkül) egy serpenyőben – folyamatosan kevergetve, felügyelet mellett – mikor elkészült, húzzuk le a melegről, nehogy megégjen
  • 7.már tálalhatunk is – szórjuk meg a tetejét szezámmaggal

Hozzávalók

  • 3 bögre (bögre= 2.3dl) főtt barna rizs
  • 1 nagy (lila)hagyma nagyobb szeletekre vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-1,5 bögre felkockázott ananász (konzerv is jó, lehetőleg nem cukrozott)
  • 1 bögre zöldborsó - konzerv/ fagyasztott/ friss
  • ¼ bögre mazsola - más aszalt gyümölccsel helyettesíthető - beáztatva pár órára, használat előtt leszűrve, lecsepegtetve
  • 3-4 evőkanál szójaszósz/tamari (gluténmentes szójaszósz)
  • ½ bögre szezámmag
  • ízlés szerint chilipehely