Savanyúkáposzta leves

Mi ősszel, télen sok savanyúkáposztát fogyasztunk, többféle fogást is szoktunk készíteni belőle. Apósomnál ettünk még régen ilyen levest, és nagyon szerettük.  Elkészítettük növényi alapanyagokból. Nem volt nehéz dolgunk, a húst kihagytuk, és növényi tejföllel ettük. Kiegészíthető még tofuval. Ha egytálételként esszük, néhány szelet (teljeskiőrlésű lisztből készült) kenyér is jól illik hozzá.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát - vízen teljes értékű
  • 2.adjuk hozzá a savanyúkáposztát, picit dinszteljük meg
  • 3.húzzuk le a melegről, fűszerezzük, majd jó alaposan keverjük össze
  • 4.öntsük fel a vízzel
  • 5.közepes fokozaton fedő alatt főzzük, kb. 15 percig, forrástól számítva
  • 6.adjuk hozzá a a kockára vágott krumplit is, főzzük puhára
  • 7.legvégül tegyük hozzá a főtt lencsét is, fűszerezzük, ha még szükséges, és pár perc alatt főzzük össze
  • 8.tálaljuk növényi tejföllel

Hozzávalók

  • 1 nagy fej (lila)hagyma - apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
  • 500 g savanyúkáposzta - kicsit megvágva, esetleg átmosva
  • 500 g krumpli - kockára vágva
  • 3 bögre (bögre = 2,3 dl) főtt lencse (1 nagy konzerv)
  • 1-2 babérlevél
  • 1/2 kiskanál őrölt kömény
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 1/2 kiskanál füstölt pirospaprika
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • ízlés szerint folyékony füst - el is hagyható
  • kb. 2 l víz
  • tálaláshoz: növényi tejföl - mi kesutejfölt használtunk