Ez egy alakbarátabb változata lett a rakott krumplinak. Elsőre furán hangozhat, de esküszünk nagyon finom, egyáltalán nem markáns a zeller íz. Csináltunk ehhez is kolbász ízű kölest, és tofuból tojás ízű morzsát. Fűszeres növényi joghurttal locsoltuk meg. (nem mindegyik joghurt teljes értékű) Aki nem akar szóját enni, készítse a tojás ízű morzsát is kölesből. Akinek a kölest is kerülni kell, esetleg használjon quinoát.
1.készítsünk elő mindent - hámozzuk meg a zellert, vágjuk fel kb. kisujjnyi vastag szeletekre, majd főzzük puhára enyhén sós vízben
2.fűszerezzük be a növényi joghurtunkat úgy, hogy hozzáadunk egy gerezd átpasszírozott fokhagymát/fokhagymaport, fekete sót, borsot, és egy kis sörélesztőpelyhet (el is hagyható)
3.vágjuk fel a hagymát szeletekre, mi egy kicsit vízen megdinszteltük
4.törjük össze egy tálban a tofut túró állagúra, fűszerezzük fekete sóval, esetleg egy kis folyékony füsttel, ha natúr
5.készítsük el a köles kolbászt - kölest fűszerezzük pirospaprikával, füstölt pirospaprikával, borssal, sóval, fokhagymával, köménnyel)
6.mikor megfőtt a zeller, hőálló tálba kezdjük el rétegezni alulra kis fedéssel a zeller szeleteket ( kb. 1/3-a, rá hagyma szelet (hagyma fele), kolbászízű köles (fele), tofu-tojás (fele) rászórva, majd locsoljuk meg a joghurtos öntettel (1/3-a)
7.ezt ismételjük meg - zeller szeletek, köles-kolbász, tofu-tojás, hagyma, növényi joghurt
8.a tetejére zeller kerüljön, és kenjük meg a maradék fűszeres joghurttal
9.lefedve helyezzük sütőbe, 180 fokon, kb. 50-60 percre
10.az utolsó 10 percre vegyük le a fedőt a jénairól, hogy meg tudjon pirulni a teteje
Hozzávalók
1 közepes fej (lila)hagyma - felvágva csíkokra - akinek érzékeny a gyomra meg is dinsztelheti
2 nagyobb zellergumó
2 nagy (450 g) pohár növényi joghurt
1 gerezd fokhagyma vagy fokhagymapor
1 evőkanál sörélesztőpehely
1/8 kiskanál bors
2-szer 1/2 kiskanál fekete só
2 kis tömb (180 g) natúr/füstölt tofu - ha nem füstölt, érdemes egy kiskanál folyékony füstöt hozzátenni
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.