Olajmentes popcorn

Tudtátok, hogy a pattogatott kukorica egy egészséges, diétás étel is lehet? Ez mindössze attól függ, hogy zsiradékkal és sok sóval készült-e vagy sem. Azt hihetnénk, hogy biztos bonyolult kipattogtatni, de szeretnénk mindenkit megnyugtatni, hogy nem. A tűzhelyen egy nagyobb lábasban egyszerűen meg tudjuk csinálni pár perc alatt. A legfontosabb érv mellette azonban az, hogy mindössze így 31 kalóriát tartalmaz egy bögrényi belőle ( 2,3dl kb)! Kifejezetten alkalmas fogyókúrázóknak is, hiszen alacsony a kalória- és zsírtartalma, magas a rost-, ásványi anyag- és vitamin tartalma, és mindemellett, laktató.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.fogjunk egy nagy lábast, olyat, aminek lehetőleg üveg fedője van, és van rajta egy pici szelep, ahol tud távozni a gőz – legyen hely a kipattogott kukoricáknak bőven
  • 2.tegyük bele a kukorica magokat, fedjük le, helyezzük a tűzhelyre
  • 3.tegyük magas fokozatra a tűzhelyünket, míg elkezdenek kipattogni a magok
  • 4.utána gyorsan vegyük alacsony fokozatra, és rázogassuk folyamatosan, hogy a ki nem pattogott szemek legyenek alul -3 perc alatt elkészül kb.
  • 5.mikor már nem halljuk, hogy pattog, vegyük le a tűzről, óvatosan vegyük le a fedőt, nehogy a gőz megégessen

Hozzávalók

  • fél bögre (bögre=2,3dl) pattogtatni való kukorica (kb. 100g) – ebből kb. annyi lesz, mint egy zacskós mikrózható popcornból – ennél többet egyszerre ne is csináljunk, mert nem fog beleférni az edényünkbe – vagy személyenként 2-3 evőkanál mag
  • esetleg kis só