Mézeskalácsízű keksz

Egy egyszerűen elkészíthető kekszet készítettünk a karácsonyi asztalra, ugyanakkor, mikor a sütésmentes zserbógolyót. Adta magát, hogy a maradék olvasztott csokival meg is díszítettük egy pillanat alatt. Mivel ez egy nem túl édes süti, nagyon jól kiegészítette. Természetesen, akinek van kedve, cukormázzal is díszítheti.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral
  • 2.az 1 dl vízzel turmixoljuk simára az aszalt szilvát és a datolyát
  • 3.dolgozzuk össze az összes többi hozzávalóval (dió, mandulaliszt, zabpehelyliszt, fűszerek) – kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ha nem, még édesítsük – egy ragacsos masszát kapunk
  • 4.szórjunk egy kevés zabpehelylisztet a tészta alá, és sodrófát is lisztezzük meg
  • 5.nyújtsuk ki a tésztát, 5-7 mm vastagra, majd szúrjuk ki a kívánt formával a kekszeket, majd helyezzük az előkészített tepsire
  • 6.ezt addig ismételjük, míg el nem fogy a tészta
  • 7.süssük míg aranybarnák nem lesznek – kb. 15-20 perc
  • 8.hűtsük ki őket, és már díszíthetjük is
  • 9.dobozban 5 napig biztosan elállnak

Hozzávalók (kb.28 db-hoz)

  • 110g (cukormentes) darált dió
  • 120g mandulaliszt
  • 180g (gluténmentes) zabpehelyliszt (zabpehely kávédarálóval megőrölve) – plusz egy kevés a nyújtáshoz
  • 1 dl víz
  • 6db aszalt szilva
  • 12db nagyobb, puha datolya
  • 1 evőkanál chiamag vagy lenmag (lenmag megőrölve)
  • akinek nem elég édes, plusz édesítő – (saját készítésű) datolyaszirup, eritrit, stevia, juharszirup, cukor –ki mit használ
  • negyed kávéskanál fahéj, szegfűszeg,
  • pici gyömbér, szerecsendió
  • csipet só