Recept megosztása

Köles koch zöldségesen

Általában édesen, gyümölcsökkel szokták a köleskochot /rizskochot készíteni, de mi inkább a sós ételeket szeretjük. Igazán krémes, szaftos állagú, kicsit sajtos ízű lett ez a kicsit szokatlan verzió. Nagyon nagyon ízlett. És hát zöldségeket is csempésztünk bele.

Köles helyett barna rizzsel is készíthető. 

A tetejét megszórhatjuk vegán (házi) parmezánnal.

 

 

 

8 szelet
60 perc

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  • 2.dinszteljük meg a hagymát - vízen teljes értékű
  • 3.ha fagyasztott kukoricát használunk, adjuk a megdinsztelt hagymához és olvasszuk ki - ha kell, pici vizet adjunk hozzá
  • 4.adjuk hozzá az alaposan leöblített kölest, a sót, fűszereket, öntsük fel 3 bögre vízzel, majd fedő alatt főzzük puhára kb 20 perc alatt alacsonyabb fokozaton
  • 5.közben reszeljük le apró lyukú reszelőn a cukkinit, picit sózzuk be, hagyjuk pihenni kb. 10 percig, hogy kiengedje a levét - majd óvatosan nyomkodjuk ki - éppen hogy, nem kell teljesen szárazra
  • 6.mikor megfőtt a köles, keverjük hozzá a cukkinit, sörélesztőpelyhet, kukoricát (ha főttet vagy konzervest használunk)
  • 7.kóstoljuk meg, fűszerezzük, ha még szükséges
  • 8.simítsuk egy tűzálló tálba, majd süssük kb. 20-25 percig 180 fokon, míg megbarnul a teteje

Hozzávalók

  • 2 közepes fej lilahagyma - apróra vágva
  • 1 bögre (bögre=2,3 dl) száraz köles - alaposan leöblítve
  • 1 bögre főtt/konzerv/fagyasztott kukorica
  • 2 kisebb cukkini
  • 2-3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 evőkanál mindenmentes ételízesítő
  • 1 kiskanál oregánó
  • 1/2 kiskanál fokhagymapor 1/8 kiskanál bors, kurkuma