Hasselback (legyező) krumpli – olajosmagmentes

Nagyon jól néz ki, akár ünnepi fogás lehet ez a legyező  (vagy hasselback, ki hogy ismeri) krumpli …és milyen finom. Istenien puha és ropogós egyszerre, nálunk hatalmas sikere volt.  Igaz, egy kicsit pepecselős, de higgyétek el megéri! Kitűnő dísze lehet az asztalnak. Biztosan sikert arattok vele.

Mi megszórtuk egy kis lilahagymával, pirítatlan szezámmaggal, friss petrezselyemmel és készítettünk hozzá egy almaszószt.

 

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.helyezzük vágódeszkára a krumplit, és vagdossuk be nagyon sűrűn (kb. 3mm-enként), de úgy, hogy ne vágjuk át teljesen, mert akkor szétesik (mi két fakanalat helyeztünk a két oldalára, így az megakadályozta, hogy átvágjuk), majd készítsük el a szószt - poharas turmixban turmixoljunk össze egy fél hagymát, a fokhagymát, fűszereket, szójaszószt kevés vízzel
  • 2.helyezzük a krumplikat egy hőálló edénybe, (jó, ha van fedele), kenegessük meg a krumplikat a szósszal, nyomkodjunk hagymaszeleteket a hasadékokba - nem kell mindegyikbe, össze-vissza, ahogy adja magát
  • 3.tegyük rá a fedelet (akár takarjuk le alufóliával) , tegyük a sütőbe kb.50 percig, 200 fokon, majd mikor megpuhult, vegyük le a fedőt, és süssük még kb.10 -15 percig, hogy aranybarnára süljön

Hozzávalók

  • 6 db közepes méretű krumpli - jól megmosva, héjjal
  • 1 nagyobb fej (lila)hagyma - fele vékonyabb szeletekre vágva, másik fele feldarabolva
  • 2-3 gerezd fokhagyma - átpasszírozva vagy fokhagymapor
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 3-4 evőkanál szójaszósz/ tamari - helyette kókusz-amino vagy só
  • néhány evőkanál víz