Gombafasírt

Sütőben sütöttük ezeket a finom fasírtokat, így teljesen olajmentesek lettek. Bármilyen főzelék, vagy köret kitűnő kiegészítője lehet. Mi most rizzsel, és egy nagy adag salátával ettük.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 200 fokra, béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral
  • 2.egy nagyobb tálban törjük össze villával / krumplitörővel a babot – a lényeg, hogy ne pépesítsük
  • 3.keverjük hozzá a lenmagot, majd tegyük félre
  • 4.egy serpenyőben kevés vízen dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát
  • 5.tegyük hozzá a gombát, és párologtassuk el a levét
  • 6.kicsit hagyjuk hűlni, majd keverjük hozzá a babunkhoz
  • 7.tegyük hozzá a zabpelyhet, fűszerezzük, és kicsit hagyjuk állni
  • 8.ha még mindig nagyon puhának érezzük, pár kanál zabpelyhet tehetünk még hozzá
  • 9.enyhén benedvesített kézzel formáljunk belőle gombócokat, és helyezzük őket a tepsire
  • 10.süssük kb.30 percig, míg barnára sülnek
  • 11.picit érdemes várni, hogy kicsit hűljön – jobb lesz az állaga

Hozzávalók

  • 2 fej (lila)hagyma apróra vágva – akár aprítóval
  • 3-4 gerezd fokhagyma átpasszírozva
  • 5 nagyobb fej gomba apróbb darabokra vágva (inkább kézzel aprítsuk, hogy ne legyen pépes) – ez kb. 1,5 bögrényi mennyiség
  • 3 bögre (bögre= 2,3dl) (vagy 2 konzerv) főtt bab lecsepegtetve
  • (gluténmentes) zabpehely – amennyit felvesz – nekünk kb. 10 evőkanál volt
  • 2 evőkanál őrölt lenmag – otthon kávédarálóval is megőrölhetjük
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • só, bors, őrölt kömény, kakukkfű (vagy amit szerettek)