Csicseriborsó pörkölt

A magyar konyha egyik legtradícionálisabb étele a pörkölt. A lelke – szerintünk – a sok hagyma és a jó minőségű pirospaprika. Szerencsére a húst sok mindennel ki tudjuk váltani. Akár zöldségekkel, hüvelyesekkel, gombával, tofuval. (akik nem tartják a teljes értékű étrendet, akár szejtánnal, vagy más húspótlókkal is – de ezek fogyasztását rendszeresen nem ajánljuk)

Mi főtt csicseriborsót használtunk, de konzervből is elkészíthető. Tényleg pillanatok megvan. Másnap azonban még finomabb.

Kiegészíthetjük még bármilyen zöldséggel. Mi tésztát főztünk hozzá, de jól illik hozzá a barna rizs, vagy más főtt gabona, esetleg nokedli. Szórhatunk rá őrölt lenmagot, sörélesztőpelyhet is, hogy az sem maradjon ki a napi bevitelből.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.dinszteljük meg a hagymát egy kevés vízen, esetleg magvajon
  • 2.adjuk hozzá a paprikát, paradicsomot, dinszteljük meg azokat is - ki is hagyható, ha épp nincs otthon
  • 3.adjuk hozzá a fűszereket - addig húzzuk le a melegről, hogy nehogy megégjen a pirospaprika
  • 4.öntsünk hozzá egy kevés vizet és főzzük pár percig
  • 5.tegyük hozzá a főtt csicseriborsót, és főzzük össze 15-20 perc alatt - minél több időt adunk neki, annál jobban összeérnek az ízek
  • 6.TIPP: Ha szárazból főznénk (kb. 30 dkg-ból): áztassuk be egy éjszakára a csicseriborsót, és a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk a megdinsztelt hagymához, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, és főzzük puhára fedő alatt. Ha szükséges, még pótoljuk a vizet, nehogy megégjen - ez legalább egy órát vesz igénybe

Hozzávalók

  • 2 nagyobb fej (lila)hagyma apróra vágva
  • 2 kiskanál pirospaprika - az egyik lehet füstölt
  • ½ kiskanál só, ⅛ kiskanál bors, ⅛ kiskanál kurkuma
  • 1 db paradicsom
  • 1 kisebb paprika
  • 1 nagy konzerv / 3 bögre (bögre= 2,3 dl) főtt csicseriborsó