Céklás fasírtgolyók

Cékla szezonban nagyon sok céklás ételt szoktunk készíteni. Szuper élettani hatásai vannak, és mi szeretjük az ízét is. Ráadásul mindennek, ami belőle készül, gyönyörű színe lesz. Mi megforgattuk zsemlemorzsában, így kívül jó ropogós lett, a belseje puha. Egyáltalán nem lett fűrészpor állagú.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.turmixoljuk össze a főtt céklát, a főtt csicseriborsóval, fokhagymával késes aprítóban
  • 2.egy tálban keverjük hozzá a zabpelyhet, zabpehelylisztet, fűszereket, tehát a zsemlemorzsán kívül mindent adjunk hozzá
  • 3.dolgozzuk össze alaposan, hagyjuk állni 10 percet
  • 4.ha nagyon lágynak érezzük, adjunk hozzá még egy evőkanál lisztet vagy zsemlemorzsát
  • 5.enyhén benedvesített kézzel formázzunk belőle golyókat
  • 6.forgassuk meg zsemlemorzsában őket, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe
  • 7.forgassuk meg zsemlemorzsában őket, majd helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe
  • 8.előremelegített sütőben süssük kb.15 - 20 percig 180 fokon vagy forrólevegős sütőben 15 percig 180 fokon

Hozzávalók

  • 2 kisebb (350 g) főtt/sült cékla
  • 1 bögre (bögre=2,3 dl) főtt/konzerv
  • csicseriborsó
  • 1-2 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
  • 1/2 bögre (gluténmentes) zabpehely
  • 1/2 bögre (gluténmentes) zabpehelyliszt
  • 1 evőkanál szójaszósz/tamari - el is hagyható, helyette több fűszer, só
  • pár fújás folyékony füst - elhagyható
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • ízlés szerint őrölt kömény, fokhagymapor, petrezselyem
  • (gluténmentes, teljes kiőrlésű) zsemlemorzsa a forgatáshoz