Aioli – mediterrán fokhagymakrém – olaj nélkül

Az eredeti recept fokhagymából, olajból áll, némelyik tojást is tartalmaz. Mi ezt veganizáltuk, ténésítettük. Az eredmény fantasztikusan finom lett. 

Hogy még izgalmasabb legyen, mi reszeltünk bele egy kis (bio) citromhéjat. 

Sült krumplihoz mártogatósként, sült zöldségekhez vagy buddha tálkákhoz szószként használhatjuk.

 

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.az összes hozzávalót turmixoljuk turmixgépben/poharas turmixban teljesen simára (minél erősebb a gépünk, annál selymesebb lesz a krémünk) - először csak kevesebb tejet tegyünk hozzá
  • 2.a túl sűrű, adjunk hozzá egy-egy evőkanál tejet, amíg el nem érjük a kívánt állagot

Hozzávalók

  • 360 g tofu - mi füstöltet használtunk
  • 1/2-1 evőkanál almaecet
  • 1/4-1/2 bögre (bögre=2,3 dl) natúr növényi tej
  • 1/2 kiskanál só - ha van fekete sónkh, használjunk azt, hogy tojásos íze legyen
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 2 evőkanál citromlé
  • 3-4 gerezd fokhagyma vagy 1/2 kiskanál fokhagyma granulátum
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely