Recept megosztása

Kelkáposzta tekercsek

Vágytunk valami különleges fogásra. Rakott kel volt eredetileg tervben, az is készült, de pár levelet és egy kis tölteléket lecsíptünk, majd egy kicsit csavartunk rajta.

Nálunk nagy sikert aratott, már csak a látványa miatt is. Egy nagy salátával kiegészítve teljes értékű ebéd vagy vacsora. 

4 tekercs
50 perc

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  • 2.tegyük forró vízbe a kelkáposzta leveleket pár percre, hogy félig megfőjenek
  • 3.ha friss hagymát használunk: dinszteljük meg őket, a felét a paradicsomszószhoz adjuk majd, a másik felét a töltelékhez
  • 4.készítsük el a tölteléket -
  • 5.(ha most készítjük a kölest és a vöröslencsét, nyugodtan főzzük együtt őket a dinsztelt hagymák felével, fűszerekkel) -
  • 6.ha van főtt vöröslencsénk, kölesünk, akkor csak dinszteljük meg a hagymákat, adjuk hozzá a fűszereket, és alaposan keverjük össze
  • 7.készítsük el a fűszeres paradicsomszószt - adjuk a paradicsomszószhoz a fűszereket, hagymákat, és alaposan keverjük össze
  • 8.egy hőálló tál aljára öntsük a fűszeres paradicsomszószt
  • 9.töltsük meg a 4 kelkáposztalevelet a töltelékkel - előtte vágjunk le a vastag eréből - tekerjük fel őket, nyomkodjuk be a végeit, majd helyezzük a sütőedénybe őket
  • 10.fedjük le alufóliával/fedővel, helyezzük sütőbe, és süssük kb. 25-30 percig
  • 11.közben keverjük össze a növényi tejfölt a fűszerekkel, sörélesztőpehellyel, majd mikor letelt a 25-30 perc, locsoljuk a tekercsek tetejére és tegyük vissza fedő nélkül 15 percre - míg egy picit megbarnul a teteje

Hozzávalók:

  • 4 nagyobb kelkáposzta levél
  • *Töltelékhez:
  • kb. 1,5 bögre (bögre=2,3 dl) főtt köles/ rizs
  • kb. 1,5 bögre főtt vöröslencse /lencse
  • 1 kisebb (lila)hagyma - apróra vágva, megdinsztelve
  • 2 gerezd fokhagyma - átpasszírozva, megdinsztelve
  • só, 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 1 kiskanál pirospaprika, füstölt pirospaprika
  • 1/4 kiskanál őrölt kömény, 1/2 kiskanál fokhagymapor, hagymapor
  • *Paradicsomos szószhoz:
  • 0,5 l paradicsomszósz
  • 1 fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma - apróra vágva, megdinsztelve - vagy por
  • só, bors, bazsalikom
  • *Tetejére:
  • 2 dl növényi tejföl - pl. kesutejföl, zabtejföl, esetleg növényi joghurt
  • só, bors, fokhagymapor
  • 2-3 evőkanál sörélesztőpehely - elhagyható