Recept megosztása

Muszaka

A hagyományos görög ételt veganizáltuk. Gyakorlatilag olyan, mint egy krumplis, padlizsános lasagne. Lencsével készítettük a paradicsomos ragut, a besamelt növényi tejből és barna rizslisztből. Fantasztikus lett az eredmény. 

Kicsit pepecselősebb fogás, de megéri. 

Aki diétásabbra szeretné, kihagyhatja a krumplit, és használjon több padlizsánt. 

6-8 adag
70 perc

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  • 2.sózzuk be a padlizsán szeleteket, és tegyük félre őket egy kicsit, hogy levet eresszenek
  • 3.karikázzuk fel a krumplit, picit sózzuk be, tegyük sütőpapírral bélelt sütőlapra, és terítsük el őket, majd süssük meg őket félig - kb.15-20 perc
  • 4.közben a padlizsánokat is süssük meg félig kontakt grillben vagy serpenyőben pár perc alatt mindkét oldalukat
  • 5.készítsük el a paradicsomos ragut: dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát kevés vízen
  • 6.adjuk hozzá a főtt lencsét, paradicsomszószt, fűszereket, balzsamecetet, és főzzük össze 10 perc alatt
  • 7.kóstoljuk meg, még fűszerezzük, ha szükséges, majd adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet is - majd tegyük félre
  • 8.közben készítsük el a besamelt is - egy másik edényben picit pirítsuk meg alacsony fokozaton a barna rizslisztet (mi csak magában, szárazon pirítottuk, így teljes értékű), majd folyamatosan kevergetve adjuk hozzá a növényi tejet, fűszereket és főzzük addig, míg jól besűrűsödik, végül adjuk hozzá a sörélesztőpelyhet
  • 9.mikor már minden elemünk elkészült, már csak össze kell állítanunk - egy nagy jénai aljára mi padlizsán szeleteket tettünk, rá a paradicsomos ragu, majd a krumpli szeletek, egy réteg besamel, és még egy réteg padlizsán, végül besamellel még leöntöttük - de a sorrend bátran variálható
  • 10.TIPP: bátran lehet tovább rétegezni, arra figyeljünk, hogy hajlamos kiforrni az edényből, ha az túl alacsony
  • 11.tegyük sütőbe, és 180 fokon süssük kb. 30-40 percig

Hozzávalók:

  • 2 közepes padlizsán - felszeletelve
  • 5 db közepes méretű krumpli - felkarikázva
  • Raguhoz:
  • 1 fej (lila)hagyma - apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
  • 1 nagy konzerv /3 bögre (bögre = 2,3 dl) főtt lencse
  • 450 ml paradicsomszósz
  • 1-2 evőkanál sörélesztőpehely - elhagyható
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1/8 kiskanál bors, kurkuma, fahéj
  • 2 db babérlevél
  • 1 kiskanál mindenmentes ételízesítő, kakukkfű, oregánó, só ízlés szerint
  • folyékony füst

Besamelhez:

  • 4 dl natúr növényi tej - mandulát használtunk
  • 3-4 evőkanál barna rizsliszt
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1/2 kiskanál só, fokhagymapor
  • 1/8 kiskanál szerecsendió, fehér bors, kurkuma