Recept megosztása

Bácskai rizses nem-hús

Ismét egy hagyományos ételt veganizáltunk, ténésítettünk. Az általános iskolában a menzán többször szolgálták fel az eredeti verzióját, amit akkor nem is szerettünk: száraz is volt, mócsingos is volt. Szerencsére, ennek itt nincs meg a veszélye. Aki szójamentesen szeretné fogyasztani, készítse csicseriborsó- vagy bab-tempehből. 

Akinek nem elérhető a tempeh, készítheti tofuból is, más lesz az állaga ugyan, de finom lesz.

4 adag
50 perc

RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.dinszteljük meg a hagymát, majd a fokhagymát - vízen teljes értékű
  • 2.adjuk hozzá a paprikát, kicsit dinszteljük meg azt is, majd húzzuk le a melegről, és szórjuk rá a fűszereket, alaposan keverjük össze
  • 3.adjuk hozzá a paradicsomot, a felkockázott tempeht, és tegyük vissza a tűzre - kevés vizet tegyünk alá, nehogy megégjen
  • 4.fedő alatt pároljuk össze őket pár perc alatt
  • 5.majd adjuk hozzá a rizst, öntsük fel a vízzel
  • 6.kétféleképpen is készíthetjük - 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük lefedve, egy tűzálló tálban, és addig sütjük, míg a rizs szépen felszívja a vizet
  • 7.VAGY: alacsony fokozaton, fedő alatt puhára főzzük
  • 8.egyik esetben sincs szükség kevergetésre

Hozzávalók

  • egy csomag tempeh - 250g - felkockázva 1,5 cm-es darabokra
  • 2 kis fej (lila)hagyma - apróra vágva
  • 3-4 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
  • 1 kis paprika - apró kockákra vágva
  • 1 nagy paradicsom - apróra vágva
  • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
  • 1 kiskanál füstölt őrölt pirospaprika
  • só, 1/8 kiskanál bors, kurkuma
  • 2 dl fehér rizs/ 1,5 dl barna rizs (ez teljes értékű)
  • 4- 4,5 dl víz (fehér rizshez 4 dl, barna rizshez 4,5 dl)