Olajmentes kesudiós saláta-öntet

Az első meglepetés egy teljes értékű növényi étrenddel találkozónak, hogy kerüljük olajakat. Rögtön fel is merül a kérdés, hogy akkor mivel tudjuk a salátánkat meglocsolni? 

Ez a kesus öntet egyszerűen isteni, krémes, telt, egyszerre édeskés, sós. Nekünk az egyik kedvencünk. Ráadásul nagyon egyszerűen elkészíthető.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.tegyünk mindent a turmixba, kivéve a datolya áztató levét
  • 2.dolgozzuk el teljesen simára
  • 3.állítsuk be az áztatólével, esetleg vízzel a megfelelő sűrűséget a saláta öntethez, esetleg még fűszerezzük
  • 4.majd turmixoljuk össze újra

Hozzávalók

  • 1 bögre (bögre = 2,3 dl) kesudió - néhány órára beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
  • 3-4 szem közepes méretű puha datolya - áztatólevét tartsuk meg - mazsolával kiváltható
  • 1 evőkanál sörélesztőpehely - el is hagyható
  • ¼ bögre balzsamecet
  • ½ kiskanál só
  • ⅛ kiskanál bors, kurkuma
  • ½ kiskanál fokhagymapor, hagymapor - hagymával, fokhagymával helyettesíthető
  • ½ bögre növényi tej
  • 1 púpos evőkanál sűrű paradicsompaszta