Némi előkészítést igényel ez a hurka, de megéri.( Mi most nem számoltuk bele a rizs és bab-főzést.)
Leginkább talán májasra emlékeztet. A rizspapír nem teljes értékű, de annyival jobban hozza így az eredetit, hogy nem tudtuk kihagyni. (Meg az tartja össze.) Kipróbáltuk sütés nélkül is a masszát nori lapba töltve (japán-magyar fúziós konyha), így született meg a hurka-maki. Gluténmentes szójaszószba mártogattuk, és úgy is valami isteni volt.
Szójamentesen is elkészíthető, el lehet hagyni a szójaszószt. Abban az esetben használjunk több fűszert.
1.(előkészület: főzzük meg a babot, barna rizst - mi ezt most nem számoltuk bele az elkészítési időbe)
2.dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát vízen (ha nem porokat használunk)
3.törjük össze egy kicsit a babot krumplitörővel (ne pépesre, maradjon kicsit darabos)
4.keverjük össze alaposan az összes többi hozzávalóval (rizspapír kivételével)
5.pihentessük 15 percet, hogy a lenmag be tudja szívni a nedvességet
6.közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra
7.béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral
8.pihentetés után formázzunk kis hurkákat nedves kézzel - kb. 10 cm hosszúakat, hogy beleférjenek majd a papírba
9.töltsük rizspapírba a keverékünket - mártsuk pár másodpercre langyos vízbe a rizspapírt, helyezzük rá a keveréket, majd tekerjük fel, két végét vagy csavarjuk be, vagy gyűrjük be
10.tegyük a sütőlapra a hurkáinkat, majd kenjük le őket felvizezett paradicsomszósszal
11.süssük addig, amíg kicsit meg nem pirulnak, kb. 15 percig
Hozzávalók
1,5 bögre (bögre = kb. 2,3 dl) főtt barnarizs
1,5 bögre főtt fekete bab - lecsepegtetve, más babból is készíthető
1 evőkanál tamari (gluténmentes szójaszósz) - elhagyható, vagy kókusz-aminóval helyettesíthető
1,5 evőkanál darált lenmag
1/3 bögre apróra vágott dió / napraforgómag
1 teáskanál füstölt paprika
1-2 gerezd fokhagyma átpasszírozva, megdinsztelve vagy 1 teáskanál fokhagymapor
1 közepes (lila)hagyma apróra vágva, megdinsztelve vagy 1 teáskanál hagymapor
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.