Recept megosztása

Citromos máktorta – ahogy Bódi Sylvi készítette nálunk

Ez a 3 rétegű citromos máktorta csodálatosan finom lett. Nem túl édes, krémes, és szétolvad a szádban. Könnyen elkészíthető, csak számoljunk azzal, hogy kell idő a hűtéséhez. Legjobb előző nap elkészíteni, majd fogyasztás előtt kivenni egy negyed-fél órával. Kell hozzá egy jó konyhai aprító/turmixgép és egy (lehetőleg) csatos 18-20 cm körüli tortaforma.
Ha teljesértékűen szeretnénk elkészíteni, használjunk édesítésre házi datolyaszirupot, és hagyjuk ki a kókuszolajat- fontos, hogy magas zsírtartalmú kókusztejet használjunk. pl. konzerveset.

10 szelet
rétegek elkészítése egyenként 5 perc, hűtés 4-5 óra

ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.tortaforma aljába vágjunk sütőpapírt
  • 2.turmixoljuk össze az alaphoz való hozzávalókat az aprítóval, majd nyomkodjuk el egyenletesen ezt a ragacsos elegyet a tortaformánk aljába
  • 3.rakjuk be a mélyhűtőbe, amíg készül a második réteg tegyük az aprítóba a mákos réteg összetevőit, és jól turmixoljuk össze, hogy krémes legyen – a datolya levet érdemes felforrósítani, és úgy a mákra önteni
  • 4.vegyük elő a mélyhűtőből a tortaformát, és öntsük bele a mákos krémet, egyengessük el benne, és tegyük vissza a mélyhűtőbe
  • 5.aztán készítsük el a citromos krémet -.jó alaposan turmixoljuk össze, hogy teljesen krémes legyen – ez akár 5 percet is igénybe vehet
  • 6.kóstoljuk meg, és ha szükséges, adjunk hozzá még egy kis citromlevet vagy agavé szirupot – ha nagyon hígnak érezzük még tegyünk hozzá egy kis kesut, és turmixoljuk hozzá
  • 7.ha elég keményre hűlt a második rétegünk, - ez kb. fél óra, egy óra, - akkor ezt is a tortára öntjük és berakjuk a mélyhűtőbe, hogy jól összeálljon
  • 8.legjobb éjszakára a mélyhűtőben hagyni, de 4-6 óra biztos kell neki

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Citromos máktorta – ahogy Bódi Sylvi készítette nálunk?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók

  • Alap régteghez:
  • 120 g datolya- áztatott egy éjszakán keresztül vagy forró vízzel leöntve, és utána 10 percig lefedve áztatni, majd használat előtt leszűrni – levét ne öntsük ki
  • 100 g kókusz reszelék
  • 20 g kókusz liszt
  • Mákos réteghez:
  • 150 g darált mák 150 g datolya – áztatott, majd leszűrt
  • 50 g kesudió - datolya levében/vízben áztatott egy éjszakán át vagy forró vízzel leöntve, és utána min. 30 percig áztatva
  • 4-5 evőkanál meleg datolya lé (amiben áztattuk a datolyát)
  • 1 evőkanál frissen facsart citromlé
  • fél citrom reszelt héja
  • 1-2 evőkanál agavé szirup
  • Citromos réteghez:
  • 120 g kesudió - datolya levében/vízben áztatott egy éjszakán át vagy forró vízzel leöntve, és utána min. 30 percig áztatva
  • 1-2 evőkanál kókuszolaj – mindenképp folyékony állapotában
  • 125 ml konzerves kókusztej
  • 1 citrom frissen facsart leve (ez kb.3-4 evőkanál)
  • 4-5 evőkanál agavé szirup
  • 1 egész citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília kivonat