Recept megosztása

Rakott kel

Nagyon finom lett ez a rakott kel, teljesen hozta a régi ízeket. A tölteléket barna rizsből és vöröslencséből csináltuk. (a videón sárgalencséből) Sima lencséből is elkészíthető, természetesen, azt áztassuk be egy éjszakára, és lehet, hogy kicsit több időt vesz igénybe a főzése.

Fűszeres zab tejföllel kentük le a tetejét, és úgy sütöttük meg.

6-8 személy
60 perc

ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  • 2.tegyük fel főni a barnarizst (3-szoros vízben egy kevés sóval)
  • 3.egy másik edényben kevés vízen dinszteljük meg a hagymát, fokhagymát, majd tegyük rá a felvágott sárgarépát, pároljuk át azt is, majd tegyük rá a vöröslencsét, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi alaposan ellepi
  • 4.fűszerezzük, majd fedjük le, és főzzük puhára a lencsét – néha kevergessük meg, és ha kell, pótoljuk a vizet, nehogy leégjen –kb. 15-20 perc
  • 5.egy másik nagy edényben tegyük fel vízben a megmosott kelkáposztát – vágjuk ki a torzsáját, és daraboljuk négybe - majd forrástól számítva, 15 perc alatt főzzük meg, majd vegyük is ki a vízből
  • 6.mikor mindenünk elkészült, keverjük össze a főtt rizst a lencsés keverékkel, majd fűszerezzük, ha még szükséges
  • 7.fogjunk egy nagy jénait, (mi ki sem kentük olajjal), és rétegezzük bele a kelkáposzta leveleket, utána a tölteléket, megint egy réteg kelkáposztát, majd egy réteg tölteléket, és végül fedjük be kelkáposzta levelekkel
  • 8.a tetejét kenjük le fűszeres tejföllel – mi a zabtejfölbe tettünk egy kis sörélesztőpelyhet, fokhagymaport, sót, borsot
  • 9.180 fokon süssük kb. 20-30 percig – míg szépen megbarnul a teteje

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Rakott kel?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók

  • 1 kis fej kelkáposzta
  • 20 dkg barnarizs
  • 20 dkg vöröslencse / sárgalencse
  • 1 nagy fej (lila)hagyma – apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma átpasszírozva vagy fokhagymapor
  • 2 nagyobb répa – egészen apróra vágva
  • só, bors
  • 1-2 kiskanál füstölt pirospaprika
  • kevés őrölt kömény