Sógornőm születésnapjára készült ez a torta, mert imádja a mákot. A citrom meg nagyon jól illik a mákhoz. Nagyon nagyon finom lett, azt mondta, a legközelebbi családi bulira is ilyet csináljunk.
Ijesztő lehet elsőre a hosszú recept-leírás, de igazából nem bonyolult, és megéri a ráfordított időt, energiát.
1.készítsük el az alapot: egy késes aprítóban aprítsuk össze a datolyát, kesudiót, zabpelyhet a vanília kivonattal - adjunk hozzá 1-2 evőkanál növényi tejet, és kezdjük el járatni - míg összeáll - egy kicsit ragacsos masszát kell kapnunk - ha nem akarna összeállni, adjunk még hozzá 1-1 evőkanál tejet
2.béleljünk ki egy csatos tortaformát, az aljába szorítsunk bele egy sütőpapírt a karima segítségével
3.az előbb elkészített masszát simítsuk el a tortaforma aljában egyenletesen - használhatunk hozzá kanalat, kis pohár alját vagy a kezünket - ha nagyon ragadna, vizezzük be
4.készítsük el a középső réteget - az összes hozzávalót, kivéve az agar-agar port és a vizet, tegyük késes aprítóba, vagy turmixgépbe és addig járassuk, míg sima lesz a krémünk, majd öntsük át egy lábasba
5.az agar-agart keverjük el egy kis tálkában hideg vízzel csomómentesre - épp csak annyival, hogy keverni tudjuk
6.keverjük bele az agar-agaros keverékünket a krémbe, és kezdjük el melegíteni - kevergessük folyamatosan
7.ha már forrdogál, bugyog, akkor kezd jó lenni - kevergessük, főzzük még pár percig, majd öntsük rá az előbb elkészített alapra
8.amíg hűl a középső réteg, készítsük el a mákkrémet: főzzük össze a mákot a növényi tejjel, vaniliával, kicsit hagyjuk kihűlni, keverjük hozzá a datolyapasztát, az útifűmaghéjlisztet, reszeljük bele a citromhéjat, csavarjuk bele a citromlevet, alaposan keverjük össze, és hagyjuk állni legalább egy fél órát hűtőben - jól össze fog állni a krémünk
9.mikor már megszilárdult a középső réteg, és kicsit kihűlt a mákkrém is, oszlassuk el egyenletesen a krémen
10.tegyük hűtőbe pár órára, hogy összeérjen, áthűljön
Hozzávalók
Alaphoz:
28 db puha, közepes méretű datolya - beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
2 marék kesudió - nem kell áztatni
1-2 kiskanál vanília kivonat
1 és 3/4 bögre (bögre=2,3 dl) (gluténmentes) zabpehely
néhány evőkanál natúr növényi tej
Középső réteghez:
180 g natúr tofu
2*200 g kókuszkrém
1 bögre kesudió - előtte pár órára beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
4-5 citrom - leve +reszelt héja
1 evőkanál chiamag
1 púpos evőkanál agar-agar por + néhány evőkanál víz
Mákkrémhez:
1,5 bögre darált mák
1 bögre növényi tej
200 g datolyából házi datolyapaszta - annyi vízzel leturmixolva néhány óra áztatás után, amennyi épp ellepi
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.