Vegán gluténmentes zsemlegombóc

Szuper finomak lettek ezek a zsemlegombócok. Egy hagyományos receptet veganizáltunk, és nagyon jól sikerült. Teljesen megállja a helyét egy vadas mártáshoz, de levesbetétnek is tökéletes, pl. a nem-húsleveshez.
Nem is túl bonyolult az elkészítése, nekünk míg megfőtt a vadas szósz, pont elkészültek a gombócok is.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.először is keverjük össze darált lenmagot a vízzel egy kis tálkában, és tegyük félre 10 percre a hűtőbe
  • 2.vágjuk össze a kenyeret/ zsömlét apró kockákra
  • 3.helyezzük őket egy sütőpapírral kibélelt tepsire és 200 fokon előre melegített sütőben pirítsuk meg őket kb.15 perc alatt
  • 4.dinszteljük meg kevés vízen a hagymákat
  • 5.húzzuk le a tűzhelyről, tegyük hozzá a rizslisztet, alaposan keverjük el, majd öntsük hozzá az 5 dl vizet
  • 6.keverjük el a vízzel is, majd tegyük vissza a tűzhelyre, és főzzük nagyon-nagyon sűrűre
  • 7.ezután vegyük le a tűzhelyről, keverjük hozzá a fűszereket, és a lenmag keveréket
  • 8.tegyük hozzá a petrezselymet, és egy nagy tálban keverjük össze a kenyér/zsömle kockákkal
  • 9.hagyjuk 10 percet állni, majd kicsit bevizezett kézzel formáljunk belőle gombócokat, és hagyjuk még 5 percet állni
  • 10.közben forraljunk egy nagy lábasban vizet, egy kis sóval
  • 11.mikor lobog a víz, tegyük bele a gombócokat, és újraforrástól számítva főzzük őket gyöngyöző vízben fedő alatt 3 percig – majd hagyjuk még őket 10 percig a főzővízben
  • 12.utána szedjük ki őket egy tálba
  • 13.mi vadas szósszal fogyasztottuk

Hozzávalók: (kb. 30db gombóchoz)

  • 40 dkg (gluténmentes) kenyér /zsömle
  • 2 fej (lila)hagyma nagyon apróra vágva
  • 20 dkg barnarizs liszt (vagy rizs kávédarálóval finomra őrölve)
  • 4 evőkanál őrölt lenmag + 12 evőkanál hideg víz
  • 1 csokor petrezselyem apróra vágva
  • kiskanál só, pici bors, ízlés szerint gyömbér, szerecsendió
  • 5 dl víz