Recept megosztása

Rizs főzése – hogyan szabaduljunk meg a legtöbb arzéntól?

A legújabb kutatások alapján a rizst érdemes úgy főzni, mint a tésztát. Ezzel a módszerrel a rizs arzén-tartalmának 50-70%-ától tudunk megszabadulni. 

Főzés előtt öblítsük le alaposan a rizst, majd bő vízben főzzük meg. 

Be is lehet áztatni 2 órára főzés előtt, majd leöblíteni, és úgy főzni. De szokták 5 perc főzés után leszűrni, és friss vízben főzni tovább. 

Mikor megpuhult, szűrjük le. Ezzel a módszerrel kicsit gyorsabban fő meg. Számítsunk rá, hogy így kicsit más állaga lesz, de nagyon finom, és nem ragacsos rizst kapunk. 

Egy plusz infó: a barna rizs több arzént tartalmaz, mint a fehér rizs. De a barna rizs teljes értékű, több rostot, ásványi anyagot tartalmaz. 

 

4 személy
30 perc

MEGJELENT a Jövőd a tányérodon c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.egy nagy lábasban forraljunk vizet kevés sóval
  • 2.öblítsük át vízzel alaposan egy szűrő segítségével a rizst / ha áztattuk, szűrjük le, mossuk át tegyük a bő, lobogó vízbe
  • 3.(ez a lépés ki is hagyható) 5 perc főzés után szűrjük le, öblítsük le, tegyük vissza friss vízben főni
  • 4.főzzük puhára
  • 5.szűrjük le, öblítsük le

Hozzávalók

  • 1 bögre (2,3dl) (barna) rizs
  • víz
  • csapott teáskanál só

Hiányzik 1-2 alapanyag? Vedd meg az edenpremium.hu-n 15% kedvezménnyel, a veganblog15 kóddal!