Recept megosztása

Fokhagymás mandulaleves

Ez egy isteni finom, igazi lélekmelengető leves lett. Krémes, selymes, sűrű. 

Nyáron hidegen, télen melegen is fogyaszthatjuk. Mi ezt az ünnepi asztalra szánjuk, úgyhogy melegen ajánljuk. 

Nagyon egyszerűen elkészíthető és igazán különleges. A spanyol konyha egy remeke adta az ötletet.

Ha nincs épp blansírozott mandulánk, könnyen elkészíthető: öntsük le forró vízzel a mandulát, kicsit hagyjuk állni, majd hűtsük le – könnyen kinyomhatóak a magok a héjból. 

Liszt helyett sűríthető 1-2 szelet (akár szikkadt) kenyérrel, csak áztassuk kicsit a növényi tejbe, és turmixoljuk bele.

4 adag
30 perc sütés + 5 perc előkészület + 10 perc főzés

ELŐRENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!

Elkészítés

  • 1.süssük meg egyben a fokhagymafejeket sütőben - csak a tetejüket vágjuk le - mi forrólevegős sütőben sütöttük 180 fokon - akkor jó, ha már puha
  • 2.a mandulát turmixoljuk össze annyi vízzel, amennyi ellepi - ehhez érdemes erős turmixgépet használni, késes aprítóban nem lesz elég krémes, de ha csak az van, esetleg szűrjük át
  • 3.kézzel nyomjuk ki a sült fokhagymát a héjából
  • 4.adjuk hozzá a mandulaturmixhoz a sóval, borssal együtt, öntsük hozzá a maradék vizet és turmixoljuk össze újra
  • 5.egy lábasban csomómentesre keverjük el a zabpehelylisztet néhány deciliter hideg mandulás keverékkel
  • 6.öntsük hozzá a többit is, és kezdjük el melegíteni
  • 7.főzzük kb. 10 percig, folyamatosan kevergetve
  • 8.közben picit pirítsuk meg egy serpenyőben olaj nélkül a mandulaszeleteket aranybarnára, alacsony hőfokon - vigyázzunk, gyorsan megég
  • 9.miután besűrűsödött a levesünk, keverjük hozzá az ecetet és a sörélesztőpelyhet
  • 10.tálalhatjuk hidegen, melegen, időjárástól, kedvünktől függően
  • 11.díszítsük félbe vágott szőlőszemekkel, pirított mandulaszeletekkel

Visszajelzés a receptről

No reviews for this Repice

Vélemény beküldés

Hogyan ízlett a(z) Fokhagymás mandulaleves?
Kattints az értékeléshez

Hozzávalók

  • 1-2 egész fej fokhagyma - attól függően, mennyire szeretjük fokhagymásan
  • 1 bögre (bögre=2,3 dl) blansírozott mandula - előtte beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
  • 2 evőkanál zabpehelyliszt vagy barna rizsliszt
  • 2 evőkanál sörélesztőpehely - elhagyható
  • só, bors, esetleg még fokhagymapor
  • 1 evőkanál borecet/rizsecet
  • 9 dl víz
  • néhány szem szőlő félbe vágva, szeletelt mandula díszítésnek