Mellékízmentes gluténmentes világos kenyér

Eddig még nem találtunk olyan gluténmentes kenyeret, ami átment volna a Lányaink szűrőjén is. Ez azonban annyira finom lett. A héja ropog, belül puha. 

Ár – érték arányban is szuper, kg-ra vetítve kb.1200 Ft-ra jön ki az alapanyag költsége. 

Az alapanyagok adalékanyagmentesek.  

13-15 órát kell kovászolni, (ehhez van kész kovász a csomagban), emiatt kicsit hosszabb idő, mire ténylegesen ehetjük, de nagyon egyszerű az elkészítése. 

 

Házi világos kenyérhez csomag itt (ebből 5 db 600 g-os kenyér lesz). 

 

 

A teljeskörű tájékoztatás igénye miatt:

a kovász összetevői között szerepel (táptalajon kitenyésztett! ) tejsavbaktérium, ez a kovaszolás alatt felemésztődik a baktériumok által. Tehát a végtermékben már nem mutatható ki. Mindenkinek saját döntése, hogy neki mi fér bele.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.első lépésként készítsük el.a tészta rugalmasságát és szilárdságát biztosító alapot, a kenyér vázát: 400 ml vizet melegítsünk forrásig egy kisebb, magasabb falú lábosban - amíg a víz melegszik, mérjünk ki 45 g kenyér alapot
  • 2.zárjuk el a tűzhelyet, és a forró vízbe szórjuk bele az alapport - azonnal kezdjük el botmixerrel mixelni - kb. 1 perc alatt teljesen besűrűsödik, próbáljuk az összes csomót elmixelni benne
  • 3.amíg hűl, mérjük ki a liszteket egy keverőtálba - 100-100 g köles-, rizs-, és tápiókalisztből
  • 4.tegyünk még hozzá 10 g jódmentes sót, és egy adagolókanál Yobiotic kenyérkovászt - szárazon keverjük össze, tegyük hozzá az alapot, és gyúrjuk össze homogénre a tésztát
  • 5.takarítsuk le a tészta maradékait a kezünkről, és nedves kézzel formázzunk cipót belőle - melegebb helyen, szobahőmérsékleten (vagy akár fermentáló keszülékben 21-22 fokon) hagyjuk kelni 12-15 órán keresztül - ha minden rendben, akkor a duplájára fog feljönni a kenyerünk
  • 6.Tepsin sütve: Melegítsük elő a sütőt 210 fokra a tepsivel együtt - használjuk a gőzölés funkciót, ha tud ilyet a sütőnk, vagy egy hőálló tálkába tegyünk vizet a sütő aljába - 1 óra alatt süssük készre 210 fokon
  • 7.Zárt sütőedényben sütve: melegítsük elő a sütőt 230 fokra az edénnyel együtt - nincs szükség gőzölésre - 1 óra alatt sül készre 230 fokon.
  • 8.ha elkészült a cipó, tegyük rácsra és hagyjuk hűlni, mielőtt felvágnánk
  • 9.TIPP: emeld még magasabb szintre a cipócskát, 20-25 gramm napraforgó, tökmag és/vagy más magvak tésztába keverésével!

Összetevők (600 g-os kenyérhez):

  • 45 g Yobiotic kenyértészta alap
  • 100 g Yobiotic rizsliszt
  • 100 g Yobiotic kölesliszt
  • 100 g Yobiotic tapiokaliszt
  • 1 adagolókanál YoBiotik kenyérkovász
  • 10 g só
  • 400 ml víz