Ez egy igen laktató változata lett a rakott krumplinak. Próbáltuk megidézni a hagyományos ízeket, ahogy Ákos apukája szokta készíteni, csak veganizálva, teljes értékűen. Csináltunk hozzá kolbász ízű kölest, és tofuból tojás ízű morzsát. Fűszeres kesu-tejföllel locsoltuk meg. Igazán hozta a régi ízeket. Mivel ez egy elég tömény fogás, mértékkel fogyasszuk, és együnk hozzá egy hatalmas salátát. Ha valaki még szaftosabbra szeretné, lehet több növényi tejföllel készíteni.
Aki nem akar szóját enni, készítse a tojás ízű morzsát is kölesből. Akinek a kölest is kerülni kell, esetleg quinoából csinálja meg.
1.készítsünk elő mindent - főzzük puhára enyhén sós vízben héjában a krumplit - hideg vízben tegyük fel
2.készítsük el a kesutejfölünket úgy, hogy még hozzáturmixolunk egy gerezd fokhagymát, (ha már kész tejfölünk van, keverjünk hozzá fokhagymaport), fekete sót, borsot, és egy kis sörélesztőpelyhet (el is hagyható)
3.vágjuk fel a hagymát szeletekre
4.törjük össze egy tálban a tofut túró állagúra, fűszerezzük fekete sóval, esetleg egy kis folyékony füsttel, ha natúr
5.készítsük el a köles kolbászt - lásd recept
6.mikor megfőtt a krumpli, szűrjük le, még melegen hámozzuk meg, (nem muszáj meghámozni, ha megbízható forrásból van) és kezdjük el felszeletelni 5-7mm-esre
7.hőálló tálba kezdjük el rétegezni alulra kis fedéssel a krumpli szeleteket (krumpli kb. ⅓-a, jöhet egy kis hagyma szelet (hagyma fele), kolbászízű köles (fele), tofu-tojás (fele) rászórva, majd locsoljuk meg a kesutejföllel (⅓-a)
8.ezt ismételjük meg - krumpli szeletek, köles-kolbász, tofu-tojás, hagyma, kesutejföl
9.a tetejére krumpli kerüljön, és kenjük meg a maradék tejföllel
10.lefedve helyezzük sütőbe 180 fokon
11.az utolsó 10 percre vegyük le a fedőt a jénairól, hogy meg tudjon pirulni a teteje
Hozzávalók
1 közepes fej (lila)hagyma - felvágva csíkokra - akinek érzékeny a gyomra meg is dinsztelheti
1,5 kg főzni való krumpli - megfőzve héjában
1 adag kesutejföl - 200g kesudióból - lásd recept
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál sörélesztőpehely
⅛ kiskanál bors
2-szer ½ kiskanál fekete só
1 kis tömb (160 g) natúr/füstölt tofu - ha nem füstölt, egy kiskanál folyékony füstöt érdemes hozzáadni