Vegán kocsonya

Hogy ez sem maradjon ki a karácsonyi menüből… Készítettünk egy zöldség kocsonyát. Nagyon gyorsan elkészíthető és egy pár órán belül meg is szilárdul. 2-3 napig áll el, úgyhogy érdemes annyit készíteni, amennyi biztosan elfogy ennyi idő alatt. Mi most csak répákat, hagymát, borsót tettünk bele, de tetszőleges zöldségekkel is készíthető, pl. zeller, karalábé, krumpli.

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.tegyük fel annyi vízben a fűszerekkel a zöldségeket, amennyi éppen ellepi
  • 2.fedő alatt főzzük puhára kb. 20 perc alatt közepes fokozaton
  • 3.mikor megpuhultak a zöldségek, szűrjük le őket, levet tartsuk meg
  • 4.szedjük ki a babérlevelet és a borsokat
  • 5.tegyük át 2 kis tálba/ tányérba a zöldségeket - majd tegyük félre
  • 6.öntsük vissza a lábasba a levet, amiben főztük a zöldségeket, kezdjük el felforralni
  • 7.közben egy pici tálkában keverjük el fél bögre vízzel az agar-agart csomómentesre
  • 8.mikor felforrt az alaplé, keverjük hozzá, majd főzzük addig, míg elkezd besűrűsödni a keverékünk - opálos lesz - 5 perc
  • 9.gyorsan öntsük rá a zöldségekre
  • 10.hagyjuk kicsit meghűlni, majd tegyük a hűtőbe
  • 11.pár óra alatt megszilárdul
  • 12.fogyaszthatjuk így is, de ki is boríthatjuk egy tányérra

Hozzávalók

  • 1 nagy sárgarépa - karikára vágva
  • 1 közepes fehérrépa - karikára vágva
  • fél bögre zöldborsó - fagyasztott is jó
  • 1 kis fej hagyma - 4be vágva
  • 3 gerezd fokhagyma - szeletekre vágva
  • 5g /2 kiskanál agar-agar
  • víz (1/2 bögre + kb. 5dl)
  • babérlevél
  • szemesbors
  • kurkuma