Vegán húsvéti sonka szejtánból

Ezt a receptet a Húsvéti menüs főzőtáborunkban készítettük el Barbival. Ugyan nem teljes értékű, de évente egyszer biztosan kényeztetni fogjuk magunkat ezzel a verzióval. Tökéletesen szeletelhető, szuper állaga lett, ruganyos, van rajta mit rágni, ezt más alapanyaggal nem igazán lehet elérni. Mindenkinek nagyon ízlett, tormával nagyon hozta a hagyományos élményt. FIGYELEM! Ez a recept nem gluténmentes! 

 

 

Recept megosztása

Elkészítés

  • 1.a szejtánpor KIVÉTELÉVEL a sonka hozzávalóit tegyük késes aprítóba, és dolgozzuk simára - a datolyát érdemes a céklalével és a sonkához tartozó víz egy részével külön leturmuxolni poharas turmixban
  • 2.adjuk hozzá a szejtánport és járassuk addig a gépet, amíg össze nem áll egy tömbbé
  • 3.vegyük ki a tésztát, gyúrjuk át, formáljunk belőle sonka alakú cipót, majd tekerjük be szorosan sütőpapírba - mint egy szaloncukrot
  • 4.tegyük egy párolóbetétbe, töltsük fel vízzel az edény alját, ügyelve arra, hogy ne érjen hozzá a pároló betéthez
  • 5.fedjük le és pároljuk 1 órán át - a főzési idő felénél fordítsuk meg, és adjunk hozzá még vizet, ha már elpárolgott
  • 6.TIPP - elektromos kuktában rácson is párolhatjuk - öntsünk alá vizet, és állítsuk magas nyomáson 30 percre
  • 7.amíg a sonka párolódik, melegítsük elő a sütőt 180 fokra
  • 8.keverjük össze a máz hozzávalóit egy kis tálban és tegyük félre
  • 9.mikor elkészültünk a párolással, csomagoljuk ki a sonkát és vagdossuk be nem túl mélyen, rácsos alakzatban a tetejét, tűzdeljük meg néhány egész szegfűszeggel
  • 10.helyezzük tűzálló tálba, kenjük meg a mázzal, majd letakarás nélkül süssük 30 percig - 10 percenként kenjük át a mázzal
  • 11.mikor letelt a 30 perc, kicsit hagyjuk hűlni - mi egy éjszakán át hagytuk

Hozzávalók

  • Sonkához:
  • 400 g füstölt tofu - felkockázva
  • 2 evőkanál mindenmentes ételízesítő
  • 3/4 bögre (bögre=2,3 dl) víz
  • 1 evőkanál folyékony füst
  • 2 evőkanál ketchup
  • 1 evőkanál mustár
  • 10 szem puha datolya - beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
  • 1/2 dl céklalé - de céklaporral kiváltható - csak a színe miatt tettük bele
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 1 kiskanál só
  • 1 kiskanál fokhagymapor
  • 1 kiskanál hagyma granulátum
  • 1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1,5 bögre szejtánpor (búzasikér)
  • egész szegfűszeg (díszítéshez - opcionális)

Mázhoz:

  • 1 kiskanál mindenmentes ételízesítő, só
  • 1/2 bögre víz
  • 2 evőkanál kókuszvirágcukor /datolyacukor /datolyapaszta
  • 2, 5 evőkanál almaecet/borecet
  • 3 evőkanál mustár