Étrend adat(ok)
11 tömb
1,5-2 óra
1,5-2 óra
Elkészítés
- 1.a szejtánpor KIVÉTELÉVEL a sonka hozzávalóit tegyük késes aprítóba, és dolgozzuk simára - a datolyát érdemes a céklalével és a sonkához tartozó víz egy részével külön leturmuxolni poharas turmixban
- 2.adjuk hozzá a szejtánport és járassuk addig a gépet, amíg össze nem áll egy tömbbé
- 3.vegyük ki a tésztát, gyúrjuk át, formáljunk belőle sonka alakú cipót, majd tekerjük be szorosan sütőpapírba - mint egy szaloncukrot
- 4.tegyük egy párolóbetétbe, töltsük fel vízzel az edény alját, ügyelve arra, hogy ne érjen hozzá a pároló betéthez
- 5.fedjük le és pároljuk 1 órán át - a főzési idő felénél fordítsuk meg, és adjunk hozzá még vizet, ha már elpárolgott
- 6.TIPP - elektromos kuktában rácson is párolhatjuk - öntsünk alá vizet, és állítsuk magas nyomáson 30 percre
- 7.amíg a sonka párolódik, melegítsük elő a sütőt 180 fokra
- 8.keverjük össze a máz hozzávalóit egy kis tálban és tegyük félre
- 9.mikor elkészültünk a párolással, csomagoljuk ki a sonkát és vagdossuk be nem túl mélyen, rácsos alakzatban a tetejét, tűzdeljük meg néhány egész szegfűszeggel
- 10.helyezzük tűzálló tálba, kenjük meg a mázzal, majd letakarás nélkül süssük 30 percig - 10 percenként kenjük át a mázzal
- 11.mikor letelt a 30 perc, kicsit hagyjuk hűlni - mi egy éjszakán át hagytuk
Hozzávalók
- Sonkához:
- 400 g füstölt tofu - felkockázva
- 2 evőkanál mindenmentes ételízesítő
- 3/4 bögre (bögre=2,3 dl) víz
- 1 evőkanál folyékony füst
- 2 evőkanál ketchup
- 1 evőkanál mustár
- 10 szem puha datolya - beáztatva, használat előtt lecsepegtetve
- 1/2 dl céklalé - de céklaporral kiváltható - csak a színe miatt tettük bele
- 3 evőkanál sörélesztőpehely
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál fokhagymapor
- 1 kiskanál hagyma granulátum
- 1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 1,5 bögre szejtánpor (búzasikér)
- egész szegfűszeg (díszítéshez - opcionális)
Mázhoz:
- 1 kiskanál mindenmentes ételízesítő, só
- 1/2 bögre víz
- 2 evőkanál kókuszvirágcukor /datolyacukor /datolyapaszta
- 2, 5 evőkanál almaecet/borecet
- 3 evőkanál mustár