
Étrend adat(ok)
4 személy
20 perc krumpli főzés +20 perc hűtés + 50 perc elkészítés
20 perc krumpli főzés +20 perc hűtés + 50 perc elkészítés
RENDELHETŐ a Jövőd a tányérodon 5 c. receptkönyvünk!
Részletkért kattints ide!
Elkészítés
- 1.tegyük oda hideg, sós vízben főni az meghámozott, felkockázott krumplit
- 2.mikor megpuhult, (közepes hőfokon kb.15 perc forrástól) szűrjük le, és még melegen törjük össze (ne géppel!)
- 3.kicsit hagyjuk hűlni, hogy tudjunk vele dolgozni
- 4.tegyünk fel a tűzhelyre egy nagy edényben kevés sóval vizet, hogy mire elkészülünk a gnocchik formázásával, már forrjon
- 5.mikor kihűlt(!) a krumpli, adjuk hozzá a lisztet, fűszereket, kezdjük összegyúrni - először nem fog összeállni - kezdjünk hozzá kanalanként a főzőléből adni, majd gyúrjuk - addig folytassuk, míg össze nem áll a tésztánk egy formázható tömbbé - nekünk ez 13 kanál volt
- 6.a tésztánkat helyezzük kilisztezett felületre - vágjuk a kés nem éles felével hosszú csíkokra, majd sodorjunk ujjnyi vastag "kigyókat" belőlük
- 7.a kigyókat daraboljuk fel kb 2 centis darabokra, majd a tenyerünk között sodorva, alakítsuk hosszúkás gombóckákká
- 8.villa hátulján forgassuk őket végig, ha autentikus gnocchit szeretnénk - mi sietősebbre vettük, csak belenyomtuk a villát az egyik felükbe (de nem is muszáj villával formázni)
- 9.mikor lobog a víz, óvatosan tegyük bele a gnocchikat - ne tegyünk egyszerre túl sokat a vízbe egyszerre - mi 2 részletben készítettük
- 10.mikor mind feljött a víz felszínére, onnan számítva főzzük 1-2 percig, majd szedjük ki szűrőkanállal egy serpenyőbe, majd jöhet ugyanígy a másik fele
- 11.a serpenyőben pirítsuk meg a gnocchikat - mi nem használtunk hozzá olajat, így kicsit időigényesebb volt, és nem is annyira pirult meg
- 12.adjuk hozzá a fűszereket, a spenót labdacsokat, passzírozott fokhagymát, kókuszkrémet és 1-2 merőkanál főzőlevet, és melegítsük, főzzük össze - kb.10 perc alatt, majd végül keverjük hozzá a sörélesztőpelyhet
- 13.tálaláskor még megszórhatjuk apróra vágott kesudióval vagy más olajos maggal
Hozzávalók gnocchihoz
- 500g főtt krumpli
- 260 g Szafi Free Univerzális lisztkeverék
- kb. 13 evőkanál a krumpli főzőlevéből / víz
- kb. 1 mokkáskanál só
- 1/2 kiskanál fokhagymapor
Szószhoz
- 4-5 gerezd fokhagyma - átpasszírozva
- 2 evőkanál sörélesztőpehely (elhagyható)
- 2 dl kókuszkrém /kesukrém /vegán tejföl vagy joghurt (ezek nagy valószínűséggel nem teljes értékűek, mindig nézzük meg az összetevőket)
- 12 fagyasztott spenót labdacs / friss bébispenót
- néhány merőkanálnyi a krumpli főzőlevéből